AVRUPA’NIN PRENSESİ: VİYANA

Sarayların, ihtişamın, zenginliğin, zarafetin ve lezzetin şehri Viyana, benim gözümde Avrupa’nın prensesi. 3 gün olarak planladığımız bu seyahatin sonunda aklımızda güzel anılar ve kalbimizde buraya tekrar gelme düşleriyle veda ettik Viyana’ya. Gezip gördüklerimizin size de ışık olması dileğiyle…



Gezilecek Yerler

Aziz Stephans Katedrali (Stephansdom)

İlk gün gezimiz Stephans Platz’da yer alan Aziz Stephans Katedrali ile başlıyor. Oldukça görkemli bu katedral meydana hakim durumda. 

Aziz Stephans Katedrali
Çanı, yaklaşık 21.000 kg. ağırlığındaki katedrale giriş ücretsiz. Harika bir Viyana manzarası sunan 2 kulesi var: kuzey kule (asansörlü) ücreti 5,5 Euro; güney kule (yürüyerek) 4,5 Euro. Viyana Pass’ınız varsa güney kuleye ücretsiz çıkabilirsiniz.

Katedral İç Mekan
Ulaşım: Metro U1 ve U3 Stephansplatz istasyonu.

Hofburg Sarayı

Viyana’nın eski imparatorluk sarayı Hofburg kent merkezinde geniş bir alanı kaplıyor. Ortaçağdan kalma bu yapı farklı imparatorların eklediği yeni yapılarla aşama aşama genişlemiş.

Hofburg Sarayı
İmparatorluk daireleri, İsviçre kapısı, gümüş koleksiyonu, din dışı ve kutsal hazineler, imparatorluk şapeli, ulusal kütüphane, kahramanlar meydanı ve müzelerden oluşan Hofburg Sarayı’nda; aldığımız Sisi Bileti’nin de kapsamına giren Sisi Müzesi, İmparatorluk Daireleri ve sarayın gümüş koleksiyonunu gördük.

Gümüş koleksiyon (silberkammer): Zarif masa süsleri, porselen takımlar, gümüş sofra takımları koleksiyonu, imparatorun peçetesi görülebilir.




Sisi Müzesi: İmparatoriçe Elisabeth’e (Sisi) ait 6 odada yer alan orijinal sergiler, dönemin ruhunu ve Sisi’nin zarafetini gözler önüne seriyor.

İmparatorluk daireleri: Amalia kanadında yer alan imparatorun özel daireleri (Kaiserpapartmentr) Franz Joseph ve Elisabeth’in zamanında oldukları gibi korunmuş.  Orijinal döşemeli 19 tane odayı görme şansınız mevcut.

Sisi ve Franz Joseph

1830 yılında doğan Joseph 18 yaşında Avusturya imparatoru olmuş. Avusturyalıların sevgiyle “Sisi” olarak andıkları Bavyera Prensesi Elisabeth ile 1853 yılında evlenmiş. İmparatoriçe güzelliği, zarafeti ve devlet meselelerine olan yaklaşımı ile Avusturyalılar tarafından çok sevilmiş. Hatta, Avusturya halkı Joseph’ın başarılarının Sisi’nin sayesinde olduğuna inanmış ve onu gerçek kahramanları olarak görmüş. Ancak, Sisi’nin travmalarla dolu bir hayatı olmuş. Erkek kardeşi idam edilmiş, tek oğlu intihar etmiş ve bu olaydan sonra Sisi sadece siyahlar giymiş. 1898 yılında Sisi’nin Cenevre’de suikaste kurban gitmesi Avusturya halkını yasa boğmuş. Franz Joseph ise 1916 yılına kadar Avusturya’yı yönetmeye devam etmiş.

Sisi
Sisi Bileti: Bu biletle, Hofburg Sarayı’nı, Schönbrunn Sarayını (Grand Tour-40 oda) ve İmparatorluk Mobilya Dairelerini fiyat avantajı ile görebilirsiniz. Audio guide’lar da bu bilete dahil, ayrıca biletin geçerlilik süresi 1 yıl. Bu durumun, yeniden Viyana’ya gidip gezmek konusunda beni motive ettiğini söylemeden geçemeyeceğim. 

Ulaşım: Metro U3 Herrengasse istasyonu.

Volksgarten:

Hofburg sarayını gezdikten sonra yorgunluğumuzu atmak için hemen arkada yer alan Volksgarten’da mola verdik. Rengarenk çiçeklerle bezeli çok güzel bir bahçe burası. Giriş ücretsiz. Mutlaka gidip görünüz.

Volksgarten

Volksgarten

Ulaşım: Metro U3 Herrengasse istasyonu.

Schönbrunn Sarayı

Hofburgluların eski yazlık malikanesi olan Schönbrunn Sarayı II. Maximilian’ın 1569 yılında bağışladığı araziye inşa edilmiş. O zamanlar kent dışında ağaçlık bir bölge olan arazi 1683 Osmanlı kuşatması sırasında yok olunca saray 1695 yılında mimar Erlach’ın tasarımlarına göre inşa edilmiş. İmparatoriçe Maria Theresa iç mekanın büyük bir bölümünün rokoko tarzında inşa edilmesini istemiş ve saray bugünkü rengi “Schönbrunn sarı”sına boyanmış.

Schönbrunn Sarayı Arka Cephe

Schönbrunn Sarayı Ön Cephe
Büyük salon, ayna odası, milyonluk oda, Napoleon’un odası, Mavi çin salonu, imparatoriçe Sisi’nin odası, porselen odası gibi çok sayıda odadan oluşan sarayı alternatif tur rotaları ile gezmeniz mümkün:


Imperial Tour; 22 oda – 14.2 €
Grand Tour; 40 oda – 17.5 €
Winter Pass; Grand Tour ve Schönbrunn Hayvanat Bahçesi – 27,5 €
Gloirette; 3,6 €

Sisi’nin odası, Mozzart’ın 6 yaşında ilk konserini verdiği oda, muhteşem kristal ayna ve avizeleri ve altın rengi alçı bezekleriyle büyük salon, Hint-Pers minyatürleri ve gül ağacı kaplamaları ile bir servete mal olan milyonluk oda oldukça etkileyici idi.

Ayrıca sarayın muhteşem bir bahçesi mevcut. Oldukça geniş bir yerleşkeye yayılmış durumda. Arka taraflar yemyeşil orman. Bu bahçeler ve ormanı ücretsiz gezebilirsiniz. Hatta, birçok Avusturyalı sabahları saray ormanlarında koşuya çıkıyor.



Bahçelerde yer alan Neptün Çeşmesi, Roma Harabeleri, Schöner Çeşmesi ve Obelisk Çeşmesini de ücretsiz görebilirsiniz.






Schönbrunn bahçelerinde ayrıca hayvanat bahçesi ve Gloriette de yer alıyor. Hayvanat bahçesi (Giriş 18,5 €) dünyanın en eski hayvanat bahçesi ve 750 vahşi ve evcil hayvan barındırıyor. Gloriette (Giriş 3,6 €) ise parktaki tepenin üzerinde yer alan oldukça görkemli bir yapı. Revaklı bu anıtsal yapı 1775 yılında tasarlanmış olup güzel bir manzaraya hakim bir cafeyi bulunduruyor.

Siz en iyisi Schönbrunn’a bir tam gün ayırın ve tüm bu güzelliklerin tadını doyasıya çıkarın.


Sarayın içinde hediyelik eşya alışverişi yapabileceğiniz bir dükkan var. Burada Avusturya tarihine damgasını vurmuş Sisi’nin resimlerinin yer aldığı çeşitli hediyelik eşyalar (ipek şal, çanta, biblo, magnet, ilaç kutusu vb.) ile Sisi’nin kullandığı yıldız şeklindeki saç tokalarının Swarovski taşlı replikaları, Klimt’in ünlü Kiss (Öpücük) tablosunun basıldığı hediyelik eşyalar (şal, çanta vb.), Mozzart çikolataları, Viyana magnetleri vb. birçok farklı ürün mevcut.

Ayrıca, saray yerleşkesinde bir cafe ve restoran da bulunuyor.

Maria Theresa

Sarayın büyük bir bölümü imparatoriçe Maria Theresa’nın hükümdarlık döneminde inşa edilmiş. İmparatoriçe Maria Theresa kadınların yönetime gelmesine olanak veren veraset kurallarındaki değişiklik sonucu tahta çıkmış. Hükümdarlığının ilk yıllarına dış siyasetteki başarısızlıkları damgasını vurmuş. Ancak, zorunlu eğitim ve çiftçilerin durumlarının iyileştirilmesi gibi reformlarla iç siyasete imzasını atmış. Kocası Franz Joseph von Lotringer’in ölümünden sonra sadece siyah yas giysileri giyen Theresa, ancak 10’u yetişkinlik dönemini görebilen 16 çocuk doğurmuş.

Ulaşım: Metro U4 Schönbrunn istasyonu.

Nasch Markt

Nasch Markt, Viyanalıların sebze meyve pazarı. Oldukça renkli ve hareketli. Baharatlar, şarküteri ürünleri ve çeşitli hediyelik eşyalar da satılıyor. Pazar içinde yemek yiyebileceğiniz restoranlar da mevcut. Cumartesi günleri ise ikinci el eşya ve antika pazarı kuruluyor. Bu pazarda porselen fincanlardan gümüş çatal bıçak takımlarına, dürbünden fotoğraf makinesine, vintage çantalardan şapkalara kadar çok çeşitli ürünleri uygun fiyata alma imkanınız var. Başta, çok hevesli olmasam da gittikten sonra çok beğendiğim bir yer oldu Nasch Markt. Hatta, seneler önce gittiğim Almanca kursundan hatırladıklarımla pazarlık bile yaptım. Burada, Avusturya halkını ve günlük yaşantısını çok daha yakından gözlemleme şansını da buluyorsunuz.

Nasch Markt
Ulaşım: Metro U1, U2 ve U4 Karlplatz istasyonu. (Pazar, Karlplatz ile Kettenbrückengasse arasında)

Staatoper
Birçok ünlü besteci ve müzisyenin yetiştiği Viyana’da, elbette Staatoper’in (Opera) bu kadar ünlü olması şaşırtıcı değil. Viyana opera binası oldukça görkemli ve güzel. 10 ay boyunca 300’ün üzerinde performans sergilenen bu bina; %99 doluluk oranı ile dünyanın her yerinden dinleyici ağırlıyor.

Viyana Opera Binası - İç Mekan

Viyana Opera Binası - Dış Mekan
Performans bileti ücretleri, yerine göre 4 ile 300 € arasında değişiyor. Biletler internet üzerinden alınabileceği gibi etkinlik saatinden önce sırada beklemek suretiyle de alınabiliyor. 4 € tutarındaki biletler ile etkinliği; ayrılmış bir platformda ayakta izleyebiliyorsunuz ancak burası sahneye oldukça hakim.


Viyana Opera Binası 
Bizim ziyaretimiz operanın tatil zamanına geldiği için maalesef herhangi bir performans izleme şansımız olmadı ancak rehberli tura katıldık. Bilet ücretleri, tam 7,5 €; 65 yaş üzeri için 6 €. Ancak, kesinlikle rehberli tura katılmanızı öneririm. Operadaki farklı odaları görme imkanınız olduğu gibi, sahne arkasını ve tüm o mekanizmaları da görebiliyorsunuz. Ayrıca, dinleyici kısmına geçip 300 €’luklar da dahil tüm koltuklarda oturma ve en iyi görüşü olan yeri, ilerideki performanslar için seçme şansınız var J


Ulaşım: Metro U1, U2 and U4 station Karlsplatz

Not: Opera sezonu kapalı olmasına rağmen, opera binasının civarında kafalarında peruka ve dönem kıyafetleri olan kişiler farklı mekanlardaki konserler için bilet satışı yapıyorlar. Neden denemeyesiniz...

Rathaus

Kuleleri, sivri pencerelerindeki taştan gül bezekleri ile bir Neo gotik tarz örneği olan belediye sarayı (Rathaus) 1883 yılında Schimidt tarafından tasarlanmış. Yıl boyunca noel pazarı da dahil çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapan bu görkemli binayı mutlaka görün.

Belediye Sarayı - Yan cephe
Ulaşım; Metro U2 Rathaus istasyonu

Parlamento Binası

Demokrasiyi yansıtmak için Yunan tarzından esinlenerek tasarlanan parlamento binasının girişe ulaşan iki rampasında Yunan heykelleri sıralanmıştır. 1918 yılında Avusturya Cumhuriyeti burada ilan edilmiştir.

Parlamento Binası - Yan Cephe
Ulaşım; Metro U3 and U2 station Volkstheater

Yeme İçme

Demel Pastanesi

Viyana deyince dillere destan tatlılarından yememek olmaz diye düşünüp internetten aldığımız öneriler doğrultusunda Demel Pastanesine gittik. Burası imparatorluk pastanesi olarak da biliniyor. Okuduğum bloglarda elmalı bir tatlı olan “Apfel Strudel” şiddetle tavsiye edildiği için denemeye karar verdik. İki konuda hayal kırıklığı yaşadık; birincisi pastane çok kalabalık olduğu için bir süre beklememize rağmen oturacak yer bulamadık; pastamızı paket yaptırdık, ikincisi Apfel Strudel’in tadı beklentimizin altında kaldı.

Demel Pastanesi
Yine de burada apfel strudel ya da vitrindeki güzel görünüşlü tatlı ve pastalardan birini denemek isterseniz; Stephansplatz metro istasyonu Graben Caddesi çıkışından çıkın; yolun sonunda Kohlmarkt caddesinden sola (Hofburg Sarayı yönü) dönün; 14 numarada karşınıza çıkacak.


Apfel Strudel
Ulaşım: Metro U1 ve U3 Stephansplatz istasyonu.

Cafe Sacher

Opera binasını ziyaret etmeden önce, kısa bir kahve molası vermeye ve Viyana’nın en bilinen tatlısı “sacher torte” yi yerinde denemeye karar veriyoruz. Cafe Sacher, Staatoper’in hemen karşısında Philharmoniker Strasse 4 numarada.

Cafe Sacher
Pastanenin, önündeki sırada yarım saat kadar beklememiz gerekti ama kesinlikle buna değdi. Sacher pasta da yanına söylediğimiz Avusturya’nın yumuşak içimli ve bol sütlü kahvesi “melange” da çok güzeldi. Biz hava güzel olduğu için dış mekanda oturmayı tercih ettik ancak içerisi de oldukça şaşaalı, şık ve elegan idi. Seçim sizin, ister iç mekan, ister dış mekana gidin ama mutlaka sacher torte yiyin. Sacher torte, çikolatalı ve kayısı marmelatlı yoğun bir pasta. Bir dilimi de iki kişi rahatlıkla bölüşebilirsiniz.

Sacher Torte
Ulaşım: Metro U1, U2 and U4 station Karlsplatz

Figlmühler

Viyana’nın alamet-i farikalarından bir tanesi de şnitzelleri.  Eski dönemlerde, dövülerek iyice inceltilmiş etler altın tozuna batırılıp pişirilirmiş. Şnitzel, imparator Joseph Franz’ın da en sevdiği yemeklerden biriymiş. Zamanla altın tozunun yerine galeta unu ve yumurta almış. Küçük bir araştırma sonucunda Figlmühler’in; bu işin piri olduğunu öğrenip gitmeden önce internetten rezervasyon yaptırdım. Rezervasyonsuz gitmemenizi tavsiye ederim. Mekan oldukça küçük. Figlmühler’in iki tane şubesi var. Orijinal olanı Wollzeile caddesi 5 numarada olanı. Stephansdom’un hemen arkasında.

Şnitzel
Restoran menüsünde şnitzelin yanında patates salatası öneriliyor. Ama bu bizim alışkın olduklarımızdan biraz daha farklı bir patates salatası. Baharat ve yeşilliği az, içinde tatlı jöle kıvamında bir sos var. Biz tadını çok beğenmedik ama isterseniz küçük bir porsiyon sipariş etmek suretiyle kendisine bir şans verebilirsiniz.


Figlmühler - Orijinal
 Ulaşım: Metro U1 ve U3 Stephansplatz istasyonu.

Cafe Museum

Karlplatz metro istasyonunda inip Nasch Markt’a giderken kahvaltı için uğradığımız bir mekandı. Avusturya kahvaltıları bizim damak tadımızdan biraz uzak. Kahvaltıda ya hamur işleri tercih ediyorlar ya da tereyağ bal/reçel ikilisini. Burada Nasch Markt kahvaltıyı seçtik. Biraz daha zengin bir versiyondu. Kahvaltı tabağında tereyağ ve reçelin yanı sıra, karışık meyve, yoğurt ve kek de vardı. Yine de otel dışında bir mekanda kahvaltı etmeyi tercih ederseniz size şiddetle Haas and Haas çay evini tavsiye ederim.

Ulaşım: Metro U1, U2 and U4 station Karlsplatz

Haas & Haas

İngiliz stili bir çay evi burası. Menüsünde farklı birçok çay seçeneği mevcut. Çay, porselen demliklerle servis ediliyor. Klasik kahvaltıları olduğu gibi, a la kart seçim de yapabiliyorsunuz. Yumurta, peynir tabağı, tereyağ, reçel… Dilediğinizi seçebilirsiniz. Burada yediğimiz kırmızı biberli reçel hafif acı tadıyla oldukça güzeldi.

Haas & Haas Çayevinde Kahvaltı
Çay evinin hemen yanında mağazası var. Envai çeşit çay, demlik, fincan, şekerleme vb. satışı yapılıyor. Çok renkli bir mekan. Ziyaret edin ve paketinde Sisi resmi olan çaylardan kendiniz ya da sevdikleriniz için alın J


Çay Evi Mağazası

Hediyelik Çaylar
Ulaşım: Metro U1 ve U3 Stephansplatz istasyonu.

Diğer Gezilecek Yerler

Üç günlük Viyana gezimize biz bu kadarını sığdırabildik ama biliyorum ki Viyana’ya bir kez daha düşüreceğim yolumu. Hele elimde bir yıl geçerli Sisi Bileti’m varken…

Sonraki gelişimde; içinde Gustave Klimt’in ünlü Kiss (Öpücük) resminin de sergilendiği Belvedere Sarayı’nı, birçok müzeye ev sahipliği yapan Museumquartier’i, Karlkirche’yi ve imparatorluk mobilya kolleksiyonunu da mutlaka ziyaret edeceğim. Operada da harika bir performans izleyeceğim.

Hele ki bu ziyaret Aralık ayına denk gelirse, şehrin muhtelif yerlerinde kurulan noel pazarlarını keyifle ziyaret edip alışveriş edeceğim.

Ulaşım ve Konaklama

Şehir içi ulaşım oldukça rahat. Şehrin birçok farklı noktasına ulaşan 6 hatlı bir metro ağı (U1-U6) var. Tek binişlik bilet opsiyonları olduğu gibi 3 günlük (16.5 €) ve bir haftalık (pazartesinden pazara geçerli – 16.2 €) bilet opsiyonları da var. Bu biletlerden alırsanız, belirtilen süre içinde metro ağını sınırsız kullanabiliyorsunuz. Biletleri kullanmadan önce, istasyonda bulunan makinelerde (ticket validation) geçerli kılmanız gerekiyor. Turnike sistemi yok ancak rassal zamanlarda görevliler tarafından tren ve metro içlerinde bilet kontrolü yapılıyor. Biletsiz yakalanmanın cezası oldukça yüksek (yanılmıyorsam 100 €)

Metro ağı (U Bahn) belirli istasyonlarda tren ağına (S Bahn) bağlanıyor. Rahatlıkla aktarma yapabilirsiniz ancak tren için ayrı bilet almanız gerekli.

Şehir içinde konaklama için birçok farklı alternatif mevcut. Merkeze yaklaştıkça maalesef fiyatlar yükseliyor. Biz, Schönbruun Sarayı’na bir durak uzaklıktaki Hitzing istasyonuna 50 metre mesafede yer alan Shcönbrunn Trend Park Hotel’de konakladık. Tavsiye ederim; oldukça temiz ve konforlu idi; ancak kahvaltısı pahalı olduğu için kahvaltıyı dışarıda yapmayı tercih ettik. Böylece farklı atmosferlerde farklı lezzetleri deneme şansını da yakalamış olduk. Havaalanından merkeze ulaşım için QBB trenlerini tercih ettik. Bilet ücreti 3.9 €. Yaklaşık yarım saatte şehir merkezine ulaşıyorsunuz. Landstrasse’de Wien Mitte tren istasyonunda inerek U4 metro hattına geçiş yaptık.

Havaalanından şehir merkezine ulaşım için kullanılan alternatiflerden biri de CAT trenleri. Biletlerini havaalanında bulunan yeşil makinelerden alabilirsiniz. Şehir merkezine en hızlı (16 dakika) ulaşımı sağlayan bu trenler için bilet ücreti 12 €.

Alışveriş

Klimt’in Öpücük resmi ile Sisi’nin portresinin basıldığı şal, kupa, bardak ve çantalardan; Sisi’nin yıldız şeklindeki replika tokalarından, goblen işlerinden, Mirabel ve Heidl marka içi marzipan ya da antep fıstığı dolgulu Mozzart çikolatalarından, çikolata likörlerinden alabilirsiniz. Alışverişinizi Karlplatz ve Stephansplatz’da yer alan hediyelik eşya dükkanlarından yapabileceğiniz gibi saray mağazalarından da yapabilirsiniz.

Stephans Platz - Graben Caddesi
Faydalı Linkler
https://www.wien.info/en/travel-info/to-and-around/airport-to-center
http://homepage.univie.ac.at/horst.prillinger/ubahn/english/network_maps.html

Yorumlar

Popüler Yayınlar