İZMİR

İzmir’in; Çeşme, Alaçatı, Ildırı, Germiyan gibi farklı köy ve kasabalarını çeşitli yaz tatillerinde gezip görme şansını yakalamış biri olarak İzmir’in şehir merkezine ilk defa gidiyor olmak aslında biraz geç kalmışlık duygusunu yaşamama sebep olsa da 3 kısa güne sığdırdığımız bu gezi ile bu gecikmeyi bir nebze de olsa telafi etmiş olduk.

Kordon
İzmir gerçekten ilginç bir resim bırakıyor gezenin anılarında. Büyük şehir ama diğer büyük şehirlerin ciddi siluetini ve telaşını taşımıyor.


Denize kıyısı olan şehirleri hep sevmişimdir ama diğer büyük şehirlerde deniz hep biraz gridir. Şehrin kasveti üzerine düşer ama İzmir’de deniz gümüşi parlaklığını koruyor. Kordon boyunca yürüyüş yapan, kıyıda “çiğdem” çitleyen, “gevreğini” kemiren bir sürü insan görüyorsunuz. Genci yaşlısı hepsinin yüzünde aynı huzurlu ifade… Çok özeniyorum, insanın gezdiği değil de yaşadığı şehirlerin böyle bir ruh hali yaratabilmesine…

ALSANCAK
Alsancak’ta konakladık. Harika bir deniz manzarası vardı otelimizin. Alsancak, aynı zamanda haftasonları bir sürü etkinliğe ev sahipliği yapan bir bölge. 2 Aralık’ta Dünya Engelliler Günü, nedeniyle İzmir Belediye Orkestrası’nın bir konseri vardı…

Alsancakta Etkinlik Vakti
Alsancak’ta sahil hattı boyunca sıralanmış restoranlarda çeşitli deniz ürünlerinin tadına bakabilir, deniz manzarası eşliğinde yürüyüş yapabilir ve yorulunca bir kahve molası verebilirsiniz. Sahil şeridini takip ettiğinizde; “Kordon” da denilen bu yol sizi “Konak”a çıkaracak.

Alsancakta Fayton Sefası
Kıbrıs Şehitleri Caddesi
Alsancak’ta yer alan bu cadde, neşeli kalabalıkları, farklı damaklara hitap eden farklı lokanta ve restoranları, hediyelik eşya dükkanları, giyim ve takı mağazaları ile İzmir’in İstiklal Caddesi olarak anılıyor. Gece, geç saatlere kadar canlılığını koruyan caddede parayla dert dinleyenlerden, yan flüt ve keman çalanlara, fal bakanlara kadar çok farklı renkler mevcut.

Kıbrıs Şehitleri Caddesi
Sevinç Pastanesi
Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nin başlangıç noktasında yer alan Sevinç Pastanesi, aynı zamanda çok bilinir bir buluşma noktası… Şehrin en eski pastanelerinden biri (1957 yılında açılmış) olarak biliniyor.

Burada, tercihimizi “torpil” adı verilen, külah şekline getirilmiş milföy hamuruna pastacı kremasının doldurulması ve fındık/fıstık ile süslenmesi suretiyle yapılan İzmir’e özgü tatlıdan yana kullandık.

Alsancak Dostlar Fırını
İzmir’in mutlaka denenmesi gereken lezzetlerinden biri olan boyoz yağlı bir hamur çöreği olarak da düşünülebilir. Boyozu ile en ünlü mekan ise Kıbrıs Şehitleri Caddesinde yer alan Alsancak Dostlar Fırını… Önü her daim kalabalık ve müdavimi çok. Boyozun enginarlı, pırasalı, peynirli, zeytinli, patlıcanlı, çikolatalı vb. birçok çeşidi var. Kahvaltı niyetine yiyor İzmirliler… Öyle bir iki tane de değil, neredeyse kucak dolusu…  Hem de yanında yumurta ile…

Yeme-İçme: Kıbrıs Şehitleri Caddesinde yer alan nam salmış diğer ünlü yeme içme mekanları: Akın Waffle, Cızbız Balık Evi, Löp Löp Kokoreç ve Kırçiçeği….

Akın Waffle
Atatürk Evi Müzesi
1875 yılında halı tüccari Takfor tarafından ev olarak yaptırılan müze binası, 1922 yılında Hazine’nin mülkiyetine geçmiş. İzmir’e giren Türk ordusu burayı karargah olarak kullanmış ve 17 Şubat 1923’te İzmir İktisat Kongresi toplandığında Mustafa Kemal, şahsi çalışmalarını burada yürütmüş. 

Atatürk Evi Müzesi - Toplantı Odası
Bir süre Etnografya Müzesi olarak kullanılan bina 1988’de Atatürk Müzesi olmuş. Osmanlı ve Levanten mimarisi karışımından meydana gelen Neoklasik tarzda inşa edilen binada Atatürk’ün kullandığı eşyaları görme imkanına sahipsiniz. Üstelik giriş ücretsiz.

Atatürk Evi Müzesi-Yatak Odası
Gül Sokak
Butik dükkanların, lüks mağazaların yer aldığı Gül Sokağı’na mutlaka uğrayın ve burada güzel bir kahve keyfi yapın.

Alsancak Sevgi Sokağı
İki yanında yer alan palmiyelerle çevrelenmiş, trafiğe kapalı bir mekan olan Alsancak Sevgi Sokağı, İzmir’in görülmeye değer sokaklarından bir tanesi. Hediyelik eşya satan dükkanlar ve kitap dükkanlarının yer aldığı sokağa uğramadan dönmeyin.

Alsancak Sevgi Sokağı
KORDON
Alsancak ile Konak Meydanı arasında yer alan Kordon, İzmir’in alamet-i farikalarından bir tanesi. Denizi yanınıza alarak keyifli bir yürüyüş yapın. Şöyle aceleye gelmeyen, sakin, etrafınızdaki her türlü güzelliğin tadını çıkarabileceğiniz ve iyot kokusunu soluyabileceğiniz bir yürüyüş olsun. Ara sıra; deniz boyunca sıralanmış banklarda mola verin. Güzellikleri anı kutunuza atmak üzere hafızanıza kaydedin. Yol boyunca bir sürü yeme içme mekanı ve cafe yer alıyor ancak benim size özellikle tavsiye etmek istediğim bir tanesi var: Sakız Alsancak Restoran. Burada türlü deniz ürünleri ve enfes zeytinyağlılar servis ediliyor. Benden söylemesi…



Pasaport İskelesi
İzmir’in en eski gümrük binalarından biri olan Pasaport İskelesi Alsancak’tan Konak’a doğru ilerlerken Cumhuriyet Meydanı ile Konak Pier arasında yer alıyor. 1884 yılında inşa edilen bina, o tarihlerde pasaport bürosu olarak kullanılıyormuş. Bugün; Karşıyaka, Bostanlı, Göztepe, Bayraklı ve Alsancak’a vapur seferleri düzenlenen Pasaport İskelesi; sahilde bulunan birçok kafe ve yürüyüş yolu sayesinde de her gün çok sayıda kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Pasaport İskelesi
KONAK MEYDANI
Konak Meydanı İzmir’in kalbinin attığı meydan… Aynı zamanda; İzmir'in bir numaralı ticaret merkezi Kemeraltı ve çevresinin ana giriş-çıkış kapısı olan meydanda yer alan Tarihi Saat Kulesi ve Konak Yalı Camii bu şehrin mutlaka görülmesi gereken yerlerinden.

15 Mayıs ve 9 Eylül; Konak Meydanı için oldukça önemli iki tarih. İzmir'in tarihte yaşadığı en büyük kâbus olan ve 15 Mayıs 1919 Perşembe günü Yunan askerinin Kordon'a ayak basıp Konak Meydanı'na yürüyüp öncelikle Hükümet Konağı ve Kışla'yı ele geçirmesiyle başlayan "İşgal", 9 Eylül 1922 Cumartesi günü Türk Askeri'nin Konak Meydanı'nda Kışla ve Hükümet Konağı'na bayrak çekmesiyle sona ermiş. (Kaynak: Yaşar Ürük)

Tarihi Saat Kulesi
Konak Meydanı'nda yer alan ve İzmir’in sembolü olan Saat Kulesi Osmanlı Padişahı Sultan 2.Abdülhamit’in tahta çıkışının 25.yılını kutlamak amacıyla 1901 yılında; İzmir Valisi Kıbrıslı Kamil Paşa, Bahriye Mirlivası Said Paşa ve Belediye Reisi Eşref Paşa’dan oluşan komisyon tarafından yaptırılmış. 25 metre yüksekliğinde, dört katlı ve sekizgen planlı olan yapının platformu beyaz mermerden ve diğer yapıları ise; kesme taştan yapılmış. Kulenin saati Alman İmparatoru 2. Wilhelm tarafından hediye edilmiş. Saat Kulesi’nin dışı baklava dilimi kabartmaları yapılmış ve 4 tane 75 cm. çapında saat eklenmiş. (Kaynak: http://www.izmirkulturturizm.gov.tr/TR,77373/saat-kulesi.html )

İzmir Saat Kulesi
Filmlerden, fotoğraflardan bildiğim Saat Kulesi, daha ilk görüşte etkiledi beni. Mimarisi, dokusu, meydana hakim konumu, etrafında toplanan kalabalıklar, fotoğraf çekme gayretindeki yabancılar ve çevresinde uçup duran güvercinler ile muhteşem bir yapı…

Konak Yalı Camii
Konak Meydanı'nda, çinileri ve sekizgen planıyla dikkatleri çeken, İzmir'in en zarif camilerinden Yalı (Konak) Camii, Mehmet Paşa kızı Ayşe Hatun tarafından 18.yüzyılda yaptırılmış. Saat Kulesi’nin hemen karşısında yer alıyor.

Konak Yalı Camii
Konak Pier AVM
Denize nazır konumu ile dikkatimizi cezbeden Konak Pier AVM’de bir kahve molası vermeye karar verdiğimizde menüyü incelerken beni çok şaşırtan bir bilgiyle karşılaşıyorum. Burası, ünlü mimar Gustave Eiffel tarafından 1890 yılında tasarlanmış. 

1950’li yıllara kadar Gümrük Binası, 1960’lı yıllarda Balık Hali olarak kullanılan yapı 2004 yılından beri alışveriş merkezi olarak kullanılıyormuş. Alışveriş ilginizi çekmese bile bu özgün mimariye sahip binayı görmeden geçmemelisiniz.

KEMERALTI
Kemeraltı Çarşısı, İzmir’in en önemli alışveriş merkezi… Çarşının ana caddesi olan Anafartalar Caddesi büyük bir kavis çiziyor. Bu kavis; caddenin geçen yüzyıllarda var olan iç limanın etrafını dolaşmış olmasından kaynaklanıyormuş. İlk yapıldığı yıllarda çarşı, kısmen tonozlu, kiremit örtülü, yan sokakları ve arastalarıyla bir kapalı çarşı görünümündeymiş. Yakın yıllara kadar Şadırvan altı Cami’nden Havra Sokağı’na kadar devam eden sokakların üstü örtülü imiş ve çarşı; Kemeraltı adını bu bölümünün üstünün kapalı olması özelliğinden alıyormuş.

Kemeraltı
Eskinin gizemli tonoz ve kubbeli dükkânlarının sayısı oldukça azalsa bile, modern iş merkezleri, mağazaları, sinemaları ve kafeteryaları ile sokakları günün her saati canlı, her türlü alışverişin yapılabileceği bir site görünümünde şu an. Ahşap ürünler, halı ve kilimler, deri ürünleri ve antika eşyaların satıldığı çarşıda çok sayıda han da yer alıyor.

Kızlarağası Hanı
İzmir’deki hanların en büyüğü ve görkemlisi olan Kızlarağası Hanı, Kemeraltı Çarşısına geldiğinizde ziyaret etmeniz gereken yerlerin olmazsa olmazlarından. 

Kızlarağası Hanı-1
Çok sayıda el yapımı ürünün satıldığı dükkanların yer aldığı han orijinal dokusunu da koruyor. Burada yer alan Acı Kahve’de yaz ise limonata; kış ise salep ya da kumda pişmiş kahve içmek de adetten…

Kızlarağası Hanı-2


Kemer6 Balık Lokantası
Kızlarağası Hanı’nın hemen karşısında yer alan Kemer6 Balık Lokantası hızlı servisi, lezzetli yiyecekleri ve makul fiyatları ile size tavsiye edebileceğim yerlerin başında geliyor. Fiyat kalite oranı gerçekten çok iyi. 

Kemer6 Balık Lokantası

Karşıyaka
Vapur yolculuklarını hep sevmişimdir. Motor sesi, köpük köpük dalgalar, etrafımızdan kayıp geçen manzara inanılmaz keyifli hissettirir. Sırf bu yüzden işte, Pasaport İskelesi’nden bindiğimiz vapurla Karşıyaka’ya 15 dakikalık bir seyahat gerçekleştirdik. Karşıyaka’da çarşıyı gezdik ve meşhur midyeci Ahmet Usta’nın lezzetli midye dolmalarını yedik.

Tarihi Asansör
Birbiri arasındaki yükseklik farkı nedeni ile yapılan merdivenler ile bağlantısı sağlanan iki caddeyi bağlamak esasına dayalı İzmir Tarihi Asansör 1907 yılında inşa edilmiş. Eskiden iki semtin bağlantısı için 58 metre yüksekliğindeki 155 basamaklı merdiven kullanılırmış. Merdiveni bizzat tecrübe ettik, oldukça dik ve yorucu…

Tarihi Asansör
Yukarı çıktığınızda harika bir İzmir manzarasının sizi bekliyor olduğunu göreceksiniz. Burada Asansör Restoran bulunuyor. Rezervasyonsuz yer bulmanın çok zor olduğu söylenen restoranın fiyatlarının göreceli olarak yüksek olduğunu okumuştum. Biz manzaranın keyfini çıkardıktan sonra asansörü kullanarak aşağıya indik, yemeği bir sonraki sefere bıraktık. Bu arada, asansöre giriş ücretsiz.

Asansörden Kuşbakışı İzmir
Havaalanından Şehir Merkezine Ulaşım
Havaalanından şehir merkezine İzban tren hattını kullanarak yarım saat gibi bir sürede, üstelik sadece 2,5 TL’ye  (Aralık 2017) ulaşabileceğinizi biliyor muydunuz? 6 TL’ye alacağınız İzmir Kartı kredi yüklemek suretiyle trende, metroda, vapurda kullanabilirsiniz. Tren hattının, metro hattı ile bağlantılı durakları da var.


Son Söz; İzmir şehir merkezine yaptığımız bu kısa ama keyifli ziyaret beni ziyadesiyle mutlu etti… En yakın zamanda, tekrar görüşmek dileğiyle İzmir…

Yorumlar

Popüler Yayınlar