KONYA'NIN SAKLI BAHÇELERİ

Ankara’dan hızlı trenle yaklaşık 1 saat 50 dakika mesafede olan Konya, içinde bir sürü sürpriz barındıran güzel bir İç Anadolu şehri. Esasen Mevlana Müzesi ve Selçuklu döneminden kalma çok sayıda kıymetli eserle tanınıyor olsa da bu kez seyahat rotamızı Konya’nın kent merkezinden biraz daha uzaktaki saklı güzelliklerine çevirdik.

Meram Bağları
Konya’nın sıcak yaz günlerinde gerçek bir sığınak olan meram bağları çok zengin bir bitki örtüsüne sahip. 

Meram Bağları-1
Yemyeşil ağaçlar, başta güller olmak üzere çeşit çeşit çiçeklerle adeta bir cennet bahçesi görüntüsündeki bu bölgende göreceğiniz lüks müstakil evler de refah düzeyinin oldukça yüksek olduğuna işaret. 

Meram Bağları-2
Meram bağlarında yeşilliklerin arasında uzun yürüyüşler yapabileceğiniz gibi etrafta bulunan çok sayıda restoranda Konya’nın yerel lezzetlerinin tadına bakabilirsiniz.

Sille Köyü
Tarihi İpek ve Baharat yolu üzerinde bulunan ve yaklaşık 6000 yıllık bir geçmişe sahip olan Sille köyünde Roma ve Bizans döneminin etkileri görünüyor.

Sille Köyü-1
Mübadele öncesinde 18 bin Müslüman ve Hıristiyan’ın (Türk-Rum) bir arada yaşadığı köyün nüfusu bugün yaklaşık 4000’lerde.

Sille Köyü-2
Sille’de mutlaka ziyaret edilmesi gereken yapı, bugün müze olarak kullanılan (giriş ücretsiz) Aya Elena Kilisesi. 

Aya Elena Kilisesi-1
MS 325 yılında Bizans Kraliçesi Aya Elena tarafından yaptırılan kilise 1883’de 2. Mahmut tarafından tadil ettirilmiş. Ancak, 1923 yılında gerçekleşen mübadele sonucunda Rumlar Sille’yi terk edince yine bir harabeye dönüşmüş. 

Aya Elena Kilisesi-2
Birkaç yıl önce yaptırılan restorasyonla ise eski gösterişli günlerine geri dönmüş ve o günden bugüne müze olarak hizmet vermeye başlamış. Kilise, duvar ve tavanlardaki süslemeleri ile Türkiye’de o dönemlerden kalma birçok kiliseye göre çok daha iyi bir formda.

Aya Elena Kilisesi-3
Aya Elena Kilisesi’nin tam karşısında da bir şapel yer alıyor. Köyde İncil’in değiştirilmesini istemeyenler büyük kilisenin karşısına bu şapeli inşa ederek burada ibadet etmeye başlamış. Bu durum, mübadele dönemine kadar sürmüş ve hem kilise hem de şapel ikiye ayrılan cemaate ibadethane olarak hizmet vermiş.

Sille, ayrıca dar sokakları, taş evleri, renkli köy pazarı, otantik cafeleri ile de güzel bir cazibe merkezi.

Sille Sokakları
Ulaşım: Konya Sille’ye giden otobüsler: Konya Merkez’den kalkan 64 numaralı otobüs ile Sille’ye ulaşım sağlayabilirsiniz. Yaklaşık yarım saat içerisinde Sille’ye ulaşılabiliyor.

Tropikal Kelebek Bahçesi
Konya’nın Selçuklu Belediyesi tarafından ülkemize kazandırılan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, 2015 yılının Temmuz ayında hizmete sunulmuş. 15 türden fazla, binin üzerinde kelebek uçuş alanı olarak tasarlanan bu özel bahçe Avrupa’nın en büyük tropikal kelebek bahçesi unvanına sahip, ülkemizin de tek kelebek bahçesi.

Tropikal Kelebek Bahçesi-1
7 bin 600 metrekare büyüklüğündeki vadinin yaklaşık olarak bin 600 metrekaresi kelebek uçuş alanı. Bunun dışında bölgede 80 türden fazla binlerce bitki türü yer alıyor. Nemin %80 seviyesinde tutulduğu bu alanda gezerken kendinizi bir masal ülkesinde gibi hissediyorsunuz. 

Tropikal Kelebek Bahçesi-2
Rengarenk çiçekler, tropikal bitkiler, nilüferlerle dolu bir havuz ve şelalelerin güzel bir arka plan oluşturduğu diyarda farklı türlerde ve renklerde, tülden kanatlı, irili ufaklı onlarca kelebek etrafınızda dans ediyor.


Tropikal Kelebek Bahçesi içerisinde ayrıca Böcek Müzesi ve Böcek Köyü de yer alıyor. Burada; kelebek türleri ile böceklerin ve kelebeklerin gelişme evrelerini görme şansınız oluyor.

Kelebekler
Ulaşım: Otogardan Fatih ışıklar minibüsünü de kullanarak ya da  47 numaralı hatta Kültürpark ve Yazır hareket merkezinden binerek bahçeye ulaşım sağlanabilir.

Yeme İçme
Bu gezimiz kapsamında; öğle yemeğimizi Meram’daki Hacı Şükrü’de yedik. Yöresel yemeklerin sunulduğu bu mekanda Furun Kebap’ı (kuzu tandır) denemeniz şiddetle tavsiye edilir.

Furun Kebap
Akşam yemeği için ise Konya merkezde yer alan Özlem Etli Ekmek’e gittik. Tercihimi bıçak arasından yana kullandım ve memnun kaldım.

Yorumlar

Popüler Yayınlar