Tarih, Doğa ve Ötesi: KASTAMONU


Uzun süredir görmek istediğim şehirlerin başında geliyordu Kastamonu. Aslında her sene Ankara’dan Gerze’ye giderken geçtiğimiz Kastamonu’yu görmek bu yıl nasip oldu sonunda. Kıvrılarak uzanan yollarda yeşile ve maviye doyduğumuz bir seyahatin sonunda Kastamonu, doğası, tarihi ve lezzetli yemekleriyle kalbimizde güzel bir yer edindi.

Kastamonu'ya Yaklaşırken
Kastamonu Şehir Merkezi
Nasrullah Cami
1502 yılında Kadı Nasrullah tarafından yaptırılan Nasrullah Cami, şehir merkezindeki Hepkebirler mahallesinde yer alıyor.

Nasrullah Cami-Dış Cephe
Osmanlı döneminde yapılan ilk cami olarak bilinen Nasrullah Cami’yi özel kılan yanlardan biri Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşını ilk kez burada okumuş olması.

Nasrullah Cami-İç Cephe

Nasrullah Köprüsü
15. yüzyılda Kadı Nasrullah tarafından Karaçomak deresi üzerine yaptırılan Nasrullah köprüsü de görülmesi gereken tarihi yapılardan biri.

Nasrullah Köprüsü
Zaten bu köprü sizi Nasrullah Cami’ye çıkarıyor. Köprü üzerinde durumu iyi olmayan kişiler için Osmanlı döneminde para bırakılması amacıyla yapılan 2 adet de sadaka taşı var.


Yakupoğlu Külliyesi
Şehir merkezinde,  şehre hakim tepe üzerinde kurulan Yakupoğlu Külliyesi cami, medreseler, sübyan mektebi ve aşevinden oluşuyor. Caminin, 1547 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın Kilerci başısı Yakup Ağa tarafından inşa ettirildiği biliniyor.

Yakupoğulları Külliyesi-1
Külliyede biri alt bahçede, diğeri üst bahçede olmak üzere iki adet çay bahçesi var. Dilerseniz buralarda küçük bir mola verip soluklanabilirsiniz. Külliye bünyesinde ayrıca Kastamonu’nun meşhur çekme helvasının yapıldığı Helva Evi mevcut. Burada helva imalatını izleme şansınız var ancak bizim gittiğimiz gün imalathanenin tatil günü olduğu için maalesef bu şansı kaçırmış olduk. Külliye içinde çekme helva satışı da yapılıyor.

Yakupoğulları Külliyesi-2

Külliyeden Kastamonu Manzarası
Yemek
Akşam yemeği için tercih ettiğimiz mekan yaklaşık 550 yıllık bir geçmişi olan Cem Sultan Bedesteni. Fatih Sultan Mehmet’in oğlu Cem Sultan tarafından Kastamonu’daki şehzadelik döneminde yaptırılan ve Kastamonu’ya özel dokularla bezenen bedestende yöresel lezzetlerin tadına bakarak eşsiz bir yemek deneyimi yaşayabilirsiniz.

Cem Sultan Bedesteni
Biz yöresel lezzetlerden banduma, tirit ve ekşili pilavı tercih ediyoruz. Tavuk suyu ile ıslatılan yufkaların üzerinde eklenen tavuk, tereyağ ve ceviz ile servis edilen banduma çok güzel bir yemek. Farklı yörelerde farklı isimleri var. Kastamonu’nun banduması Sinop’un ıslaması oluyor.

Banduma
Tirit ise Kastamonu simidinin kemik suyu ile ıslatılması, üzerinde yoğurt ve kıyma eklenmesi ile yapılıyor.
Tirit
Bir diğer imza lezzet siyez bulguru, ekşili yoğurt, ebegümeci, ısırgan gibi otlarla pişirilen ekşili pilav.
Tatlı olarak saray iksirini seçiyoruz. İncirle yapılan bu tatlının lezzeti muazzam. Hafif, aromatik ve bol sürprizli. Her lokma ile damağınızda yeni bir aromanın kapıları açılıyor.

Sözün kısası Cem Sultan Bedesteni’nin hem ambiyansı hem de yemekleri çok etkiliyor beni ve Kastamonu’da mutlaka gidilesi yerler listesine eklemenizi gönül rahatlığı ile tavsiye ediyorum.

Konaklama
Kastamonu aynı zamanda konakları ile de meşhur. Konaklamak için tercih ettiğimiz yer merkezi bir konumda yer alan, üç katlı bir yapı olan Kadıoğlu Konağı. Otantik bir atmosferi tercih ederseniz Kadıoğlu Konağı önerebileceğim bir mekan. Odalarının biraz küçük olduğunu belirtmekte fayda var ancak kahvaltısı oldukça iyi, çeşit bol ve lezzetli.
Kadıoğlu Konağı
Alışveriş
Kastamonu’dan çekme helva, dibek kahvesi, taş köprü sarımsağı alabilirsiniz. Bakırcılar çarşısında çok orijinal bakır objeler bulunuyor. Bir de el dokuması kumaşları meşhur.

Daday
Daday, at çiftlikleri ile ünlü bir kasaba. Daday At Çiftliği, İksir ve Şadıbey Çiftliği en bilinenleri. Bizim tercihimiz Daday yolunda yer alan Şadıbey Çiftliği. Şadıbey Çiftliği’nde 1890 yılında inşa ettirilen 16 odalı konakta konaklama imkanı da mevcut. Yeni başlayanlar ve tecrübeli binicilere uygun parkurların da olduğu çiftlikte zamanımız kısıtlı olduğu için sadece öğle yemeği yiyerek Çınar’ı atlarla tanıştırıyoruz ama en kısa zamanda buraya konaklamalı gelmeyi ve at binme tecrübesini yaşamayı diliyoruz.

Şadıbey Çiftliği
Cide
Cide, yeşil ile mavinin kucaklaştığı çok güzel bir Kastamonun kasabası. Doğanın tüm güzelliğini gözler önüne seren ve Cide’ye 14 kilometre mesafedeki Gideros Koyu mutlaka görülmesi gereken bir koy.

Gideros Koyu
Cide merkezde ise Hababam Sınıfı’nın yazarı Rıfat Ilgaz’ın evini ziyaret edebilirsiniz. Giriş ücretsiz. Burada Rıfat Ilgaz’ın eserlerini ve kişisel eşyalarını görebilirsiniz. Bizzat daktilosunun tuşlarına basarak ustayı anmak da benzersiz bir duygu.

Rıfat Ilgaz Evi
Cide aynı zamanda, Rıfat Ilgaz’ın da eserlerinde bahsettiği sarı yazması ile meşhur. Buraya kadar gelmişken kendinize anı olarak bir sarı yazma alın derim.

Sarı Yazma
İnebolu
Geleneksel mimarisi ve doğası ile öne çıkan İnebolu’nun Lidyalılar döneminde yapıldığı biliniyor. Küre Dağlarının eteklerinde kurulu olan İnebolu Kurtuluş Savaşı’nda önemli bir rol oynamış.

Kurtuluş Savaşına katılmak isteyenler İnebolu üzerinden Anadolu’ya geçmiş, ayrıca İstanbul ve Rusya’dan gelen silah ve mühimmatı cephelere ulaştırmak için İnebolu Limanı kullanılmış. İnebolu 9 Nisan 1924 tarihli TBMM kararıyla Beyaz Şeritli İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmiş. Atatürk, 27 Ağustos 1925’deki Şapka Devrimi’ni de İnebolu’daki Türk Ocağı önünden başlatmış.


Atatürk'ün Şapka Devrimi Konuşması Heykeli
Şehit Şerife Bacı Anıtı: İlçe merkezinde yer alan bu anıtta cepheye mühimmat taşıyabilmek için kendi üzerindeki battaniyeyi mühimmata saran ve bu sebeple donarak ölen Şerife Bacı canlandırılıyor.

Şerife Bacı Anıtı
Denk Kayıkları: Farklı bir teknikle yapılan ve dünyada bir eşi daha olmayan denk kayıkları Kurtuluş Savaşı döneminde kıyıya asker ve mühimmat taşımak amacıyla yaptırılmış. Bu kayıklardan birini Türk Ocağı binası önünde, Atatürk Heykeli yanında görmek mümkün.

Denk Kayığı
İstiklal yolu: Kurtuluş Savaşı esnasında deniz yolu ile gelen mühimmat ve silahların cephaneye ulaştırılmasında kullanılan ve Ankara’ya dek uzanan İstiklal Yolu’nun da başlangıcı İnebolu.


İstiklal Yolu
Aşı boyalı evler: Aşı köyünden çıkarılan boya ile boyanan, kırmızı renkteki bu ahşap evler ilçeye masalsı bir hava katıyor. Türk Ocağı binasının önünden Meteoroloji tepesine doğru çıkarken her iki yanda uzanan, genelde üç katlı olan, bahçesinde ceviz, dut ve fındık ağaçlarının olduğu bu evleri görebilirsiniz.
Aşı boyalı İnebolu evleri
Kent Müzesi: İnebolu’daki kent yaşamını ve şehrin 1Kurtuluş Savaşı’ndaki rolünü anlatan Kent Müzesi de ziyaret edilmesi gereken bir mekan üstelik giriş sadece 2 TL (Temmuz 2019)

Kent Müzesi-1

Kent Müzesi-2
Küçük bir not: Kent müzesinin hemen yanında yer alan Başoğlu Pastanesi’nin buz gibi limonatasını içmeyi ve tahin helvasını almayı unutmayın. Son zamanlarda yediğim en lezzetli tahin helvasıydı diyebilirim.

Kısa Kısa: İki günlük Kastamonu seyahatimizde biz şehir merkezi ile Cide ve İnebolu'yu gezdik ancak Kastamonu yeşile doyacağınız harika bir doğaya sahip aynı zamanda. Küre Dağları Milli Parkı içinde Valla Kanyonu, Horn Kanyonu gibi çok güzel kanyonlar ve seyir terasları mevcut ancak oldukça zorlu parkurlara sahip olduklarını okuduğumuz için bu güzellikleri görmeyi Çınar' büyüyünceye kadar ertelemeye karar verdik. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar