MİNİ ÇAMLIDERE REHBERİ


Ankara'nın ilçelerinden Beypazarı ve Kızılcahamam'ın gölgesinde kalan Çamlıdere esasen birçok güzelliğe ev sahipliği yapıyor. Çok iyi bir şehir düzenlemesi yapılmış. Daha ilçeye girerken yol boyunca yer alan ağaçların altında bir çok ahşap heykel görüyorsunuz. Çamlıdere'nin belli başlı cazibe mekanları neler mi?

Çamlıdere'ye Girerken
1. Çuf Çuf Oyuncak Müzesi
İlçenin hemen girişindeki müze, adını tren vagonu şeklindeki yapısından alıyor. Bahçede yer alan camekanlarda dönemin bebek arabalarını, beşiklerini, oyuncak atlarını görebilirsiniz.

Çuf Çuf Oyuncak Müzesi-1
Girişte köy hayatının minik biblolarla anlatıldığı bir canlandırma dikkat çekiyor. Oyuncak bebekler, trenler, arabalar, uçaklar, mutfaklar ayrı ayrı kategorize edilmiş.

Oyuncak Müzesi-2
Antika birçok oyuncağın yer aldığı Çuf Çuf Oyuncak Müzesi bence Avrupa'daki benzerlerini aratmıyor.

Oyuncak Müzesi-3
2. Şeyh Ali Semerkandi Türbesi
Çuf Çuf Oyuncak Müzesi'nin karşısında. Girişte sağda yer alan küçük müzesine mutlaka uğramalısınız. Burada; heykellerle şehir hayatı ve meslekler canlandırılmış. Ortadaki alana sedir ve tabureler atılarak çayhane haline getirilmiş. Bu ambiyansta kahve içmek çok keyifli, şiddetle önerilir.

Şeyh Ali Semerkandi Müzesi-1
Müzeden çıkınca yol sizi mezarlığa götürüyor. Hayatımda gördüğüm en ilginç mezarlık bu. Yolun iki tarafından su akıyor. İki küçük köprüyü geçtiğinizde mezarlığın bitiminde türbeyi ziyaret edebilir, Şeyh Semerkandi'nin öğrencilerine altında ders verdiği ağacı görebilir ve kutsal emanetler bölümünde mührünü bulabilirsiniz.

Şeyh Ali Semerkandi Müzesi-2
3. Doğa ve Hayvan Müzesi
Çamlıdere coğrafyasında yaşayan kurt, çakal, tilki gibi yaban hayvanlarının sergilendiği müze efektler eşliğinde gezilebilir.

Doğa ve Hayvan Müzesi

4. Kültür Evi
Çamlıdere kültürünün, geleneklerinin ve günlük hayatının anlatıldığı kültür evini arka plandaki Türk Sanat Müziği ezgileri eşliğinde keyif ve ilgi ile gezebilirsiniz.

Kültür Evi
5. Çamlıdere Fosil Ormanı 
Buradaki fosil ormanı 55 milyon yıl öncesine ait dünyanın beşinci büyük fosil ormanı olarak biliniyor. Fosilleşen taşlar Çamlıdereliler tarafından işlenerek çeşitli hediyelik eşyalara dönüştürülüyor. Bu anlamda Çamlıdere akik taşının da memleketi olarak biliniyor.

Kısa Kısa: Çamlıdere adeta bir müzeler kentine dönüştürülmüş durumda. Yukarıda bahsettiğim müzelerin yanı sıra Tarım Müzesi ve Terazi Müzesini de gezebilirsiniz. Ayrıca, bu kadar yaklaşmışken Kızılcahamam'a da uğrayabilir, Kızılcahamam'ın lezzetli etlerini tadabilir ve termal tesislerde yorgunluk atabilirsiniz. Yol üzerinde yer alan Kurtboğazı Barajı'nda da güzel bir fotoğraf molası verebilirsiniz.





Yorumlar

Popüler Yayınlar