Benim Penceremden GERZE
Sinop’un şirin beldesi Gerze’ye
karşı derin hislerim; çocukluğumun yazlarının anneannem ve dedemin Gerze’deki
evinde geçmesinden, dedemin zeytin ve çam ağaçları arasına kurduğu salıncakta
sallanırken kurduğum hayallerden, evin her köşesinin anneannemin bağrı gibi
sıcak ve sevgi dolu olmasından, kalabalık sofralarda iştahla yenen o lezzetli
yemeklerden, Cuma günleri kurulan köy pazarının yarattığı telaşeden, imece
usulü yapılan mantının lezzetinden değil sadece. Gerze’nin, gören herkesi ilk
bakışta etkileyebilecek kadar sevimli, güzel ve doğal bir Karadeniz kasabası
olmasından…
Kiren Köyü'nden Gerze Manzarası |
Yıllar sonra bugün, daha çok
insan duysun, bilsin, gitsin, gezsin istedim Gerze’yi… O sebepten mütevellit
Ramazan bayramını değerlendirdiğimiz Gerze’den kalan anıları paylaşmak ve biraz
da yakın çevrede yer alan güzellikleri anlatmak istedim.
Ankara’dan Gerze’ye gitmek için
alternatif birçok güzergâh olmasına rağmen son zamanlarda bizim tercihimiz
Tosya yolunu kullanmak yönünde oluyor. Hem nispeten daha kısa hem de daha sakin
bir yol… Yaklaşık 4,5-5 saat sürüyor yolculuk. Tosya’ya kadar İç Anadolu’nun
bozkırları var sadece kadrajınızda… Ama Tosya’dan sonra yol yeşillenip
neşeleniyor. Bu yüzden ben ikinci yarıyı çok daha fazla seviyorum.
Bu bayram kalabalık bir aile olarak gittik Gerze’ye… Eşim, annem, kardeşim, eşi ve kayınvalidesi… Hava; Temmuz ayında olmamıza rağmen Ankara’ya göre oldukça serin ve güzel… İlk gün için kendimize koyduğumuz harika bir hedef var: o meşhur ve dillere destan Gerze mantısından yemek… Biz deniz manzaralı Küpler Cafe’yi tercih ediyoruz ancak bütün cafe ve çay bahçelerinde mantı, etli ekmek ve katlama bulmanız mümkün…
Bu bayram kalabalık bir aile olarak gittik Gerze’ye… Eşim, annem, kardeşim, eşi ve kayınvalidesi… Hava; Temmuz ayında olmamıza rağmen Ankara’ya göre oldukça serin ve güzel… İlk gün için kendimize koyduğumuz harika bir hedef var: o meşhur ve dillere destan Gerze mantısından yemek… Biz deniz manzaralı Küpler Cafe’yi tercih ediyoruz ancak bütün cafe ve çay bahçelerinde mantı, etli ekmek ve katlama bulmanız mümkün…
Cevizli Gerze Mantısı |
Gerze mantısının iki çeşidi
var; yoğurtlu ve cevizli… Her ikisinde de
üçgen şekli verilmiş hamurun, piştikten sonra suyu tamamen süzülüyor. Yoğurtlu
için hafif ekşi ve sarımsaklı yoğurt kullanılıyor. Cevizli için ise bol
miktarda dövülmüş ceviz. İkisi de mis gibi halis tereyağı ile servis ediliyor.
Bu damakları şenlendiren nefis tadı, siz de benim gibi bir lezzet düşkünüyseniz
mutlaka bir an önce denemelisiniz. Garanti ediyorum, vazgeçemeyeceksiniz.
DENİZ VE PLAJLAR
İkinci gün bizim için denizle buluşma vakti.
Gerze’nin içinde ve çevresinde
denize girme imkanları mevcut. Liman içinde yer alan Marine Beach, şezlong ve
şemsiye hizmeti sunan bir mekan. Ancak, kaya ile doldurularak yapıldığı için
deniz oldukça derin. Yüzme bilmiyorsanız girmemenizi öneririm. Etrafta birçok
cafe ve yeme içme imkanı mevcut. Yorulup acıktığınızda sırayla bu
alternatifleri deneyebilirsiniz.
Deniz için ikinci seçenek Bedre,
Sinop yolu üzerinde hemen Gerze çıkışında… Başlangıcı çakıl ve taş… Biraz
ilerleyince kum…
Bir diğer seçenek ise Samsun yolu
çıkışında köprü altı ya da “T” olarak adlandırılan bölge. Geçen sene girmeyi
denemiştik. Deniz güzel ama biraz kayalık.
Gerze’den biraz daha
uzaklaşırsanız daha farklı seçenekler de mevcut. Biz Sinop yakınındaki
Öztürkler Aile Kampını çok seviyoruz. Bu yüzden plaj tercihimizi Öztürkler
Kampından yana kullanmak üzere Sinop’a doğru yol alıyoruz. Burada da şezlong ve
şemsiye imkanı var. Kumu ve denizi güzel… Ve de temiz. Ayrıca, çakıl, kaya, taş
sevmiyorsanız ya da yüzme ile ilgili bir sorununuz varsa burası sizin için
biçilmiş kaftan diyebilirim. Tek bir dezavantajı var; Akdeniz’in sıcak sularına
alıştıysanız şayet deniz sıcaklığı bir miktar düşük gelebilir size ancak o
kadar berrak ki su bir kez cesaretle daldıktan sonra hissettikleriniz muazzam.
YAKIN ÇEVRE
Gerze’ye gelmişken yaklaşık 40 km
mesafedeki Sinop’a da mutlaka gidin. Sinop güzel olmasına rağmen Gerze ile kıyaslandığında daha büyük ve yapılaşmış bir şehir.
Yine de görülmeye değer mekanlar var. Yemek
kültürü ise hemen hemen Gerze ile benzer. Etrafta mantıcılar, etli ekmekçiler,
nokul satan dükkanlar görebilirsiniz. En meşhur mantıcı, Teyze’nin Yeri. Turlar
da genellikle burayı tercih ediyorlar. Mantısı güzel ancak bir nevi
sanayileşmiş durumda. (Örneğin hamuru elde değil de makinelerde açıyorlar.) Bu
yüzden Gerze’nin mantısında bulduğum lezzeti burada yakalayamıyorum.
Güzel bir dondurmacı öneririm
size Sinop için. Şen Dondurmaları. Birçok şubesi mevcut. Panoramik bir şehir
turu yaptığınızda ya da çarşı içine girdiğinizde mutlaka bir yerlerde karşınıza
çıkacaktır. Bu lezzeti deneyin.
Sinop’ta ahşap işleri meşhur. El
yapımı kotralar evinizin dekorasyonuna şıklık katacaktır. Özellikle marin
temasını seven bir yapınız varsa bu kotralardan bir tane almanızı öneririm.
Tarihi Sinop Cezaevi
Tarihi Sinop Cezaevi mutlaka
ziyaret edilmesi gereken bir mekan. Koğuşları gezerken tüylerinizin diken diken
olduğunu hissediyorsunuz. Ayrıca, bir de hükümlülerin yaptığı boncuk işlerini
(anahtarlık, bileklik, kolye ve hatta çanta) satan bir mağaza var cezaevi
içinde. Ben her uğrayışımda ufak tefek birşeyler alıyorum. Büyük bir emek ve
sabırla yapılıyor bu işler. Ve hepsi gerçekten birbirinden zarif ve güzel.
Sinop Kalesi
Kuşbakışı Sinop manzarası için bu
kaleye çıkabilirsiniz. Ben yıllar önce gitmiştim. O zamanlar bakımsızdı ancak
duyduğum kadarıyla şimdi çok daha iyi durumdaymış ve içinde güzel bir de cafe
varmış.
Ayrıca,
Vaktiniz bolsa Sinop civarını
gezerken Akliman, Hamsilos ve Türkiye’nin en kuzey ucu olan İnceburun’u da
mutlaka görmenizi öneririm.
YEMEK
Yeri geldikçe Gerze’nin meşhur
yemeklerini yazıyorum ancak bir de liste halinde vereyim istedim ki gözden
kaçırıp bu muhteşem lezzetlerden mahrum kalmayın:
- Mantı: Cevizli ve yoğurtlu olmak üzere iki çeşidi olan bu benzersiz lezzeti denemeden dönmeyin.
- Etli Ekmek: Elde açılan yufkaların içine soğan ve kıyma koyularak hazırlanan ve sonrasında sacda pişirilen etli ekmek bir nevi gözleme gibi. Ama gözlemeden çok daha lezzetli, harcı sulu ve lezzetli.
- Katlama: Elde açılan yufkaların katları arasına yağ sürmek suretiyle yapılan ve sacda pişirilen katlama da sade gözlemenin bir çeşit türevi. Ama çok daha lezzetlisi.
- Nokul: Bir lezzet efsanesi. Yufkalar elde açılıyor. İçlerine şeker, ceviz ve kuru üzüm konulduktan sonra rulo gibi dürülüyor. Bu hamur döndüre döndüre tepsiye yerleştiriliyor. Üzerine yumurta sürüldükten sonra fırına veriliyor. Demli bir çay eşliğinde fırından çıkar çıkmaz o en çıtır ve cazibeli haliyle bir güzel yeniyor ve bu tat insana dünyalara bedel gibi geliyor. Nokulun bir de iç harcı kıyma ile hazırlanan tuzlu versiyonu var ama bence kıymalı börekten çok farklı değil. Bu yüzden benim tercihim her zaman için üzümlü cevizliden yana. Gerze’de nokul alabileceğiniz pastaneler var. Hanımeli ve Çetinkaya benim bildiklerim. Özellikle Hanımeli’nin fiyatları bir miktar daha yüksek olmasına rağmen nokulları çok başarılı. Klasik nokulların bir tekeri 8 TL. Üzüm sevmiyorsanız, sadece ceviz ve şekerle hazırladıkları dökme nokulları da var. Kilosu 40 TL (Temmuz 2016)
- Pide: Karadeniz civarında sıklıkla rastlayacağınız kapalı kıymalı pideyi buradaki ekmek fırınlarında yaptırabilirsiniz. Evde iç harcını hazırlıyorsunuz, sabah erken saatte fırına gidip sıraya giriyorsunuz. Pide fırından çıkınca evinizde bir güzel tereyağı sürüp afiyetle yiyorsunuz. Biz bir de yumurta, dereotu, maydanoz ve peynir ile bir harç hazırlarız. Yediğinizde dişinizin içine gömüleceği kadar yumuşak olur bu nev-i şahsına münhasır peynirli pideler de….
Gerze Pidesi |
YAPMADAN DÖNMEYİN:
- İskelede bir tur atmadan,
- Mantı yemeden,
- Denize karşı bol köpüklü bir Türk kahvesi içmeden,
- Sahil boyunca sıralanmış çay bahçelerinde çekirdek çitlemeden,
- Halis köy sütüyle hazırlanan dondurmalardan yemeden,
- Aşıklar yolunda yürüyüp dalgaların sesini duymadan,
- Cuma günleri kurulan köy pazarına uğramadan,
- Piretün Bahçesinden günbatımını izlemeden
dönmeyin.
MEKAN ÖNERİLERİ:
Yorumlar
Yorum Gönder