Çocukluğumun Şehri: SAMSUN

Doğduğum, büyüdüğüm, en güzel mutlulukları, bazen de en büyük kederleri yaşadığım şehir Samsun. Üniversiteyi kazanıp Ankara’ya taşınınca ne yazık ki fiziki bağların koptuğu ama gönlümdeki yerini her daim koruyan şehir Samsun…
Milli mücadelenin baş şehri, kurtuluş efsanesinin ilk adımı Samsun… Bazıları için Orta Karadeniz’in en büyük şehir bazıları için yüreklerde sıcacık bir nefes gibi Samsun….
Son yıllarda çehresi çok değişmiş, güzelleşmiş olan Samsun’da neler mi yapabilirsiniz, okumaya devam…
  

Samsun Sahil Yolu

Batıpark

Amazon köyü, heykeli ve müzesi, kanalları, deniz kenarında yürüyüş yolu, Aslan heykelleri ile bir güzel park Batıpark.
Amazon köyünün içinde yer alan Amazon müzesinde, amazonların balmumu heykelleri bulunuyor. Bu arada; Samsun Amazonların yaşadığı yerleşke olup ismini “Amisos”tan almıştır.

Parkın içindeki su kanalları çok güzel dizayn edilmiş. İki tane büyük aslan heykelinin biri müze, diğeri sinema haline getirilmiş. Oldukça geniş bir alana yayılmış bu parkta dalgaları dinleyerek bir yürüyüş yaptıktan sonra tepedeki cafede keyifle kahvenizi yudumlayarak yorgunluk atabilirsiniz.

Batıpark-Aslan Heykelleri

Amisos Tepesi

Batıpark ile Baruthane timülüsleri arasına kurulan teleferik sistemi ile Batıpark’tan Amisos Tepesi’ne çıkmanız ve buradaki Amisos Cafe’de meşhur Samsun pidesinin tadına bakmanız mümkün. Teleferik seferi kısa sürse de, yukarı doğru çıktıkça Batıpark’ın muhteşem manzarasını izleme şansını elde ediyorsunuz. Güzel bir ziyafetin ardından timülüslere doğru yürüyüş yapabilirsiniz. Timülüslerde belediyece yapılan kazı ile ortaya çıkarılan kral mezarları bulunuyor.

Amisos Cafe'de meşhur Samsun Pidesi

Kurtuluş Yolu

Atatürk ve 18 arkadaşının karaya ayak bastığı Tütün İskelesi’nden, Mıntıka Palas oteline kadar uzanan yol, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığınca “Protokol Yolu” haline getirilmiş. Atatürk’ün karaya çıktığı Tütün İskelesi yeniden yapılarak, önüne temsili Bandırma Vapuru da inşa edilen Protokol Yolu 45 metre genişliğinde ve 400 metre uzunluğunda. Yol üzerinde Atatürk ve 18 arkadaşını temsilen süs havuzları ve sol kenarda da seramik rölyefler mevcut. Oldukça etkileyici bu yolu görmeniz şiddetle tavsiye olunur.

Kurtuluş Yolu


Bandırma Vapuru Müzesi

Aslına uygun olarak yapılmış bu vapur müze Doğupark’ın hemen yanında. Müze içinde Atatürk ve silah arkadaşlarının maketleri ile o döneme ait çeşitli fotoğrafların sergilendiği alanı ziyaret edebilirsiniz.

Bandırma Vapuru Müzesi

Doğupark

Doğupark, çok büyük bir alana yayılmış…. (bu bölgeyi eskiden Belediye Evleri diye bilirdik ancak şu an ismi değişti mi bilmiyorum) İçinde mangal alanı, spor parkı vs. var. 



Birkaç saatlik bir yürüyüşü göze alabilirseniz şayet Bandırma Vapuru Müzesi’nden çıktıktan sonra Doğupark’ın içinden geçerek Kurtuluş Yoluna ulaşmanız mümkün. Ancak bunu için sizin biraz kondisyonlu, havanın da yürümeye elverişli olacak kadar serin olması şart…




İstiklal (Çiftlik Caddesi)

Çiftlik caddesi çocukluğum ve ilk gençliğimden birçok anı taşır benim için. Sıcak yaz akşamları yapılan yürüyüşlerin Balkaymak ya da Sakız’dan alınan dondurma ile sonlandırıldığı, arkadaşlarla okul sonrası birkaç turun atıldığı, çok acıkınca yanında buz gibi bir ayranla Çalıkuşu’ndan ya da Beyaz Ev’den dürümlerin yendiği, renk renk, çeşit çeşit mağazaların olduğu, kısaca Samsun’un kalbinin attığı caddedir burası.

İstiklal Caddesi-Görünüm
Geçen yıllarla birlikte cadde değişmiş. Geçen sene başlayan restorasyon çalışmaları bu sene nihayetlendirilmiş. Artık, tenteler, markaların yazı fontları, tüm binaların dış cepheleri aynı…. Bütünsel ve estetik bir görüntü olmuş hakkını vermek gerekirse. Ancak, yılların Verem Savaş Dispanserini tentesi ve parıldayan siyah camları lüks bir mağaza gibi görünce şaşırdığımı itiraf etmeliyim.

İstiklal Caddesi ve Mağazalar

Samsun Bulvar AVM

Bulvar AVM, adından da anlaşılacağı üzere bir alışveriş merkezi… Balkonundan renkli çiçeklerin sarktığı sarı binalar ve hemen önünde yer alan havuz sizde bir Avrupa şehrindeymişsiniz hissini yaratabilir bu bölgenin eski halini bilmiyorsanız şayet. Ancak, ben biliyorum. Burada bir zamanlar tekel binası ve tütün fabrikası vardı. Önünden geçerken tütün kokardı. Rengi karanlıktı. Biz bu yolu daha çok Mecidiye’ye alışveriş için gittiğimizde kullanırdık. Fabrikanın rengi, kasveti, sıcak havalarda etrafa yayılan tütün kokusu, hemen karşısındaki askeri hastane binası… Hepsi hafızamda o kadar taze ki… Avrupa şehri görünümlü bu açık hava AVM’sini ilk gördüğümde neredeyse küçük dilimi yutacaktım. Hele bir de gece yanan ışıkların altında görün…

Samsun Kent Müzesi

Samsun’un kent yaşamının anlatıldığı müze… Geçen sene ziyaret ettik. Keyifliydi, vaktiniz varsa bir uğrayın derim.

Onur Anıtı

Merkezde yer alan, yabancı bir heykeltıraş tarafından yapılan bu heykel şaha kalkmış bir atın üzerinde Atatürk heykelidir. Etkileyicidir. Ödül almıştır. Samsun’a gelmişken görüp ziyaret etmeden olmaz.

YEMEK

Pide:  Samsun’a gelmişken meşhur pidesini yemeden olmaz. Kıymalı kapalı pideyi zaten duymuşsunuzdur ancak ben size çift yumurtalı pastırmalı pideyi de öneririm. Şöyle kenarından kopardığınız parçaları çok pişmemiş yumurta sarısına batırarak tadını çıkara çıkara bir kez de benim için yiyin… Pide için Amisos Cafe, Körfez Restoran ve Gazi caddesindeki pidecilerden birini deneyebilirsiniz.  

Dürüm: Bu dürüm başka dürüm. Yumuşacık lavaşı daha ilk ısırışınızda sizi güzel bir rüyanın içine sürüklüyor. Çeşitli yerlerde şubeleri olan Çalıkuşu ve Beyaz Ev bu konuda zaten efsane…

Lahmacun: Alıştığımız Urfa/Antep lahmacunlarından daha farklı. Daha küçük, yumuşak hamurlu, bol soğanlı ve sulu… Bir kere denediniz mi müdavimi olacaksınız, söz veriyorum. Çalıkuşu ve Beyaz Ev önerilir.

Pasta çeşitleri: Çocukluğumda tüm doğum günü pastalarımı sipariş ettiğimiz Efes Pastanesi benim için zaten bir efsane… Çiftlik caddesi üzerindeki bu pastaneyi zaten her gidişimde ziyaret edelim. Butik, ev tipi ürünleri çok güzel. Ben porsiyonluk muzlu rulo pastalarına bayılıyorum. Bu gidişimde yediğim profiterolleri de çok güzeldi….
Ayrıca 56’lar tarafına (İstiklal Caddesi’nin bitiminden başlıyor) giderseniz Evci Pastanesine bir uğrayın. Pastaları da güzeldir ancak ben ısırır ısırmaz ağızda dağılan acıbadem kurabiyelerini çok seviyorum.

Ekmek: Samsun ekmeği sünger gibidir. Yumuşak ve lezzetli… Çiftlik caddesindeki Kardeşler Fırını’na bir uğrayın derim ben. Bu fırında Bafra nokulu ve kıvratma da satılıyor. Canınız tatlı çekerse alıp deneyebilirsiniz.

Yapmadan Dönmeyin:

Amisos Tepesine teleferikle çıkıp, Amisos cafe’de pide yemeden
İstiklal (Çiftlik) caddesinde bir tur atmadan
Balkaymak dondurmacısına uğramadan
Beyaz Ev ve Çalıkuşu’nun dürümünün tadına bakmadan
Kurtuluş yolunu görüp sahilde mısır yemeden

dönmeyin derim ben.

Yorumlar

Popüler Yayınlar