BİR LEZZET ŞÖLENİ VE ÖTESİ: GAZİANTEP

On günlük bayram tatilinin ilk birkaç gününü nerede geçirelim sorusuna verdiğimiz hızlı cevapla kendimizi bir anda Gaziantep’te bulduk. Kültüre, tarihe ve yemeye doyduğumuz çok güzel iki gün geçirdik burada. 

Gaziantep'te Gün Batarken...
Gezimiz Gaziantep şehir merkezi ile sınırlı kaldı bu sefer ama en yakın zamanda Halfeti ve Şanlıurfa’yı da içine alacak şekilde genişletilmiş bir Antep turu yapma fikri gönlümüze kök saldı.

Gezilecek Yerler

Zeugma Mozaik Müzesi

Üç büyük birim şeklinde kurulmuş olan Zeugma Mozaik Müzesi kompleksinde ana binada, çoğu Zeugma’da bulunmuş olan mozaikler sergileniyor. Diğer iki binadan biri Gaziantep çevresinden gelmiş olan Geç Antik Döneme tarihlenen kilise mozaiklerinin sergilendiği eşsiz bir diğer koleksiyonu barındırıyor. Müzeye giriş 15 TL.

Zeugma Mozaik Müzesi
Müzeyi gezmeye başlamadan önce, yaklaşık 10 dakikalık 3 boyutlu sinevizyon gösterisini izlemenizi öneririm. Ücreti 5 TL.
Zeugma Mozaik Müzesi
Ayrı bir holde sergilenen Çingene kızı mozaiği, müzenin en ünlü mozaiği…. Çingene kızını bu kadar ünlü yapanın derin ve hüzünlü bakışları olduğu söyleniyor. Çingene kızının gözlerine yakından bakın. Bakalım sizin üzerinizde de aynı etkiyi yaratacak mı?

Çingene Kızı Mozaiği
Yer: Mithatpaşa Mahallesi Hacı Sani Konukoğlu Bulvarı 27500, Şehitkamil

Hamam Müzesi

Osmanlı hamam mimarisi ve kültürünün en güzel örneklerinden birisi olan yapı, Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan külliyenin hamam bölümü olarak hizmet vermiş. 1577 tarihinde yapılan Paşa Hamamı Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 2015 yılında restore ettirilerek Gaziantep hamam kültürünün yaşatıldığı bir müze haline dönüştürülmüş. 

Hamam Müzesi-1
Aslına sadık kalınarak teşhir edilen hamamda; soğukluk, ılıklık, sıcaklık bölümleri, hamam araç ve gereçleri, hamam adetleri, balmumu heykeller ve maketler yer alıyor.


Hamam Müzesi-2
Gaziantep gezimiz sırasından en çok beğendiğim yerlerden biri olan Hamam Müzesi’ne giriş ücretsiz. 


Yer: Karagöz Mahallesi Sadık Dai Sokak No:20 Şahınbey

Emine Göğüş Mutfak Müzesi

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu yapılan Göğüş Konağı, 2008 yılında hizmete açılmış. Gaziantep mutfağında kullanılan araç ve gereçlerin yer aldığı ve yöresel yemeklerin görseller halinde sergilendiği Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Türkiye’de kurulmuş ilk mutfak müzesi imiş.
Mutfak Müzesi-Antepli kadınlar işbaşında

Mutfak Müzesi-Araç Gereç
Müzeye giriş ücreti  sadece 1 TL.

Yer: Karagöz Mahallesi Sadık Dai Sokak No: 16 Şahinbey

Zincirli Bedesten

18. yüzyılın ilk çeyreğinde darendeli Hüseyin Paşa tarafından yaptırılan Zincirli Bedesten, halk arasında “ Kara Basamak Bedesteni” olarak biliniyormuş. Uzun yıllar kasaplara ev sahipliği yaptığı için et hali olarak da adlandırılan tarihi yapı vakıflar bölge müdürlüğü tarafından restore edilmiş. Bugün çok sayıda baharatçı ve turistik eşya satıcısının yer aldığı otantik bir ortam. Baharat, salça, patlıcan ve biber kurusu gibi envai çeşit üründen satın alarak evinize götürmeyi de ihmal etmeyin.

Zincirli Bedesten

Bakırcılar Çarşısı

Gaziantep’te mutlaka görmeniz gereken yerlerden bir tanesi de tezgâhlarında irili ufaklı, yeni ve antika birçok bakır eşyanın sergilendiği, etraftan çekiç seslerinin duyulduğu Bakırcılar çarşısı. El emeği bu bakır ürünlerden anı olarak mutlaka alın.

Bakırcılar Çarşısı
Bu çarşıda aynı zamanda Gaziantep yemenilerinin (çarık) satıldığı dükkanlar da yer alıyor. Tüm albenileriyle sizi kendilerine doğru çağıran farklı model ve renklerdeki bu yemeniler el işi… Deriyi döverek şekillendiren yemeni ustalarını izlemek de ayrı bir keyif doğrusu.

Bakırcılar Çarşısında Yemeniciler

Hanlar

Bayazhan: Haftasonları canlı müzik eşliğinde yemek yiyebileceğiniz ya da birşeyler içebileceğiniz keyifli bir mekan. Etrafında küçük hediyelik eşya dükkanları var.
Bayazhan
Tütün Han: Son derece otantik bir han. İçinde bir mağara cafe bulunuyor. Sıcaktan bunaldığınızda bu mağara cafe’nin serin ortamına kendinizi bırakabilirsiniz.

Tütün Han
Millet Han: Sevimli bir han. Üst katında bir baklava müzesi var. Sipariş olduğu zaman burada baklava yapımını izleyebiliyorsunuz. Han içinde çok sayıda bakırcı ve hediyelik eşya dükkanı mevcut. İmam Çağdaş’a çok yakın. Yemek sonrası kahve keyfi için ideal.

Millet Han
Hışvahan: Butik otel olarak hizmet veren Hışvahan’ın elegan ortamında yemek yiyebilir ya da birşeyler içebilirsiniz. Kalenin tam karşısında yer alıyor.

Yeme İçme

Aşina

Yöresel Gaziantep yemekleri yiyebileceğiniz Aşina, gezimizdeki ilk lezzet durağı oldu. 
Aşina 
Yuvarlama çorbası, ekşili saray kebabı, içli köfte (antep fıstıklı; bugüne kadar tattıklarım arasında en lezzetlisi), kuru patlıcan ve biber dolması bizi ziyadesiyle mutlu etti diyebilirim.

Ekşili Saray Kebabı
Yuvarlama Çorbası

İmam Çağdaş

Şehrin alamet-i farikalarından biri olan İmam Çağdaş’a, Gaziantep’e yolu düşen hemen herkesin en az bir kez uğramışlığı vardır.

İmam Çağdaş ve otantik dekorasyonu
Girişte geniş bir tatlı tezgahı ile sizi karşılayan İmam Çağdaş’ın otantik, güzel bir dekorasyonu var. Biz, baklava tercihimizi Koçak’tan yana yaptığımız için burada yemek yemeyi tercih ettik.

Simit Kebabı
Lahmacunu, simit kebabını (burada bulgura simit deniyor) ve patlıcanlı kebabını denemenizi özellikle öneririz.

Antep Lahmacunu

Koçak Baklava

Şehir merkezinden biraz daha uzakta olan Koçak Baklava, kapısından girer girmez görsel bir şölen sunuyor sizlere. Gaziantep’e giderseniz mutlaka ama mutlaka Koçak’ta baklava yiyin.

Koçak Baklava - Karışık Baklava Tabağı

Türüne göre değişmekle birlikte baklavanın kilosu 80 TL; porsiyonu ise 20 TL. 

Bu fiyatlar ortalamanın üzerinde gibi görünebilir ama inanın fıstığın ve kaymağın o enfes uyumu daha ağzınıza attığınız ilk lokmada size başka bir dünyanın kapılarını açıyor.

Koçak Baklava - Baklava tepsileri fıstıkla buluşurken
Yer: Ali Fuat Cebesoy Bulv. Ş. M. Engin Özdinç Sok. No:3 Şehitkamil

Tarihi Tahmis Kahvesi

Türkmen Ağası ve Sancak Beyi olan Mustafa Ağa tarafından Tekke’ye (Mevlevihane) gelir getirmesi amacıyla 1638 yılında yaptırılan Tahmis Kahvesi iki katlı bir yapı. Tahmis, “kahvenin dövüldüğü yer” anlamına geliyor. Eski dönemlerde kahve, cevizden yapılan büyük dibeklerde, karataş ya da aynı ağaçtan imal edilen aletlerle dövülürmüş.

Tahmis Kahvesi - Türk Kahvesi

Güzel bir atmosferi olan Tahmis Kahvesi’ni, 2009 yılındaki Antep ziyaretimden daha otantik bir mekan olarak hatırlıyorum. Aslına daha uygun ve orijinaldi. Sanırım, geçirdiği restorasyonla biraz modernize olmuş. Yine de içeride saatlerce sıkılmadan vakit geçirebilirsiniz. Türk kahvesi, yabani bir fıstık türü olan melengiçten yapılan Tahmis Kahvesi, zahter çayı, tarçın çayı severek deneyebileceğiniz tatlardan. Masanıza oturur oturmaz bir de güzel bir kuruyemiş tabağı geliyor ikram niyetine.

Tahmis Kahvesi
Yer: Kültür Yolu üzerinde. Almacı Pazarı Arasa Meydanı Şahinbey

Katmerci Zekeriya Usta

Gaziantep katmeri, taze fıstık ve kaymakla hazırlanan müthiş bir tat. Her gün usanmadan yiyebilirim. Gaziantep’te katmer, genellikle sabah kahvaltılarında yanında bir bardak sütle yeniyor.

Antep Katmeri
Biz de burada kaldığımız iki gün boyunca şehrin en ünlü katmercisi Zekeriya Usta’nın sabah müdavimleri olduk. İki tanesi yan yana, bir tanesi karşıda olmak üzere 3 küçük dükkandan oluşan mekanda katmerin nasıl yapıldığını da izleme şansınız var. Fiyat 20 TL.

Yer: Kültür Yolu üzerinde. Çukur Mh. Körükcü Sok. B Hilmi Gecidi No: 16/C-D Sahinbey

Ciğerci Mustafa Kemal

Gaziantep’e gitmişken ciğer yemeden olmazdı. Birçok farklı kaynaktan okuduğumuz ve buranın yerlilerinden bizzat duyduğumuz Löküs Ciğer’e gitmekti aslında niyetimiz ancak tadilat nedeniyle kapalı olduğunu öğrenince rotamızı Ciğerci Mustafa Kemal’e çevirdik. Ciğer ve yürek şiş denedik ve memnun kaldık.

Ciğerci Mustafa Kemal

Dondurmacı Bedir

Dondurmalar arasında antep fıstıklı dondurma favorimdir ama Dondurmacı Bedir’de yediğim antep fıstıklı dondurma şimdiye kadar tattıklarımın hepsinden çok daha lezzetliydi.

Dondurmacı Bedir ve Antep Fıstıklı Muhteşem Dondurması

İçindeki fıstık oranı gerçekten çok yüksek ve fıstıklar dişe gelir irilikte. Dondurmacı Bedir, Bayazhan’a çok yakın. Bu istikamete gelmişken önce dondurmanızı yiyip sonra Bayazhan’ın tarihi atmosferinde müzik eşliğinde (cumartesi günleri canlı müzik oluyormuş) içeceklerinizi yudumlayabilirsiniz.

Diğer

Vaktimiz yetmediği için gidemedik ama Kebapçı Halil Usta’nın, bir Gaziantep turunun olmazsa olmazlarından olduğu söyleniyor. Burası özellikle küşlemesi ile meşhur. Zeugma Mozaik Müzesi’ne çok yakın. Planlamanızı uygun yaparsanız, müzeyi ziyaretin öncesi ya da sonrasında burada yemek yiyebilirsiniz. Ancak, Gaziantep’te restoranlar et bitince kapandığı için çok geç bir saate kalmayın.

Yer: Karşıyaka Tekel Cad. Öcükoğlu Sk. No.6 Şehitkamil

Alışveriş

Gaziantep’e giderken boş valiz götürdüğümü ama dolusuyla geri döndüğümü itiraf etme vakti geldi. Envai çeşit baharat, domates biber salçası, patlıcan biber kurusu, katmer ve baklava alışverişin yeme içme kısmında… 

Hatıra niyetine de o güzelim yemenilerden ve ustaları tarafından ince ince işlenmiş bakır objelerden almadan olmaz. 

Son Bir Not: Gaziantep, Halfeti'ye ve Şanlıurfa'ya çok yakın olduğu için şehir merkezinden buralara günübirlik turlar düzenleniyor. Tur fiyatları ve kapsamı ile ilgili bilgi almak isterseniz; Müze Zeugma Taksi: 0531 781 10 19

Yorumlar

Popüler Yayınlar