YENİDEN ESKİŞEHİR

Eskişehir, hızlı tren sayesinde Ankara’dan sadece 1 saat 37 dakika mesafede olunca, buraya birkaç ayda bir gitmeyi alışkanlık haline getirdiğimi söyleyebilirim.

Belediyenin yaptığı çalışmalar, Porsuk çayının etkisi ve üniversite sayesinde yerleşik genç dinamik nüfusu sayesinde Eskişehir’in Türkiye’de gördüğüm en güzel şehirlerden biri olduğunu söylemek de abartılı olmaz sanıyorum.


Son ziyaretimi de güneşli ve sıcak bir Pazar günü gerçekleştirdim Eskişehir’e. Aşağıda anlattığım gezilecek görülecek yerleri ise bu zamana kadar yaptığım tüm Eskişehir gezilerinden derlediklerim olarak düşünebilirsiniz. Tüm bunları bir güne de sığdırmak, tadını çıkara çıkara gezmek için biraz iddialı bir hedef olur. Size tavsiyem, Eskişehir’e yakın bir mesafede ikamet ediyorsanız listeyi birkaç ziyarete bölecek şekilde bir gezi planı yapmanız ya da daha uzaklardan bir ziyaret olacaksa bu, en az bir gece konaklamanız yönünde.

Gezilecek Yerler

Adalar ve Porsuk Çayı
Sakarya Irmağı’nın en uzun kolu olan Porsuk çayı, Eskişehir’in can damarı…. Adalar olarak isimlendirilen bölge ise, Porsuk çayı etrafına konumlanmış, birçok cafe ve restorana ev sahipliği yapan bir bölge...Eskişehir’e gelmişken bu bölgede, yeşilliklerin sunduğu gölgede bir tarafınıza Porsuk çayını alarak yürüyüş yapmadan dönmek olmaz.

Porsuk Çayı

Yorulduğunuzda etrafta yer alan, çoğu uygun fiyatlı onlarca cafeden birine oturabilir, soğuk bir limonata ile serinleyebilir ya da manzaraya karşı bir kahve keyfi yapabilirsiniz. Ayrıca, Porsuk çayında tekne ya da gondollarla da gezebilirsiniz.


Porsuk Çayı

Devrim Arabası
Türkiye’nin ilk ve tek yerli otomobil deneyimi olan Devrim Arabası, 1961 yılı Cumhuriyet Bayramı törenlerinde Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel‘in kullanımına sunulmuş. Dört buçuk ay gibi kısa tamamlanan “Devrim” teknoloji açısından büyük bir devrime işaret etmekle birlikte seri üretime geçememiş. Bugün, Tülomsaş Müzesi’nde sergilenen Devrim arabasını mutlaka Eskişehir ziyaretiniz kapsamına almalısınız ancak geçici bir süre için araç bakıma alındığı için ziyaret edilemiyor. Gitmeden önce telefonla bilgi almayı unutmayın.

Odunpazarı
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Odunpazarı bölgesi şehrin tarihi kent merkezi. Orijinal dokusu bozulmamış rengarenk konakların yer aldığı Odunpazarı’nın yukarı doğru kıvrıla kıvrıla çıkan dar sokaklarında mutlaka bir yürüyüş yapmalısınız. Burası aynı zamanda, Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Balmumu Heykel Müzesi, Kurtuluş Müzesi, Ahşap Müzesi, Atlıhan gibi birçok müze ve cazibe merkezine ev sahipliği yapıyor.

Odunpazarı Evleri
Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykel Müzesi
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in, Eskişehir’e, kazandırdığı ve Dünyanın pek çok ülkesinde bulunan “Madam Tussaud” Müzesi’nin Türkiye’deki ilk örneği olan “Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi”nde, yerli ve yabancı ünlü 160 kişinin heykeli yer alıyor.

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi
2007 yılında hizmete açılan ve yerli ve yabancı çok sayıda sanatçının eserlerinin sergilendiği Çağdaş Cam Sanatları Müzesi ile Eskişehir cam müzesi olan nadir dünya kentleri arasına girmiş durumda.

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi

Kurtuluş Müzesi
Kurtuluş dönemi mücadelesinin anlattığı bu müze, Eskişehir’de mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. 

Kurtuluş Müzesi
Milli mücadeleyi anlatan 17 dakikalık sunumu dinlerken tüyleriniz diken diken oluyor gerçekten. Müze binası, aynı zamanda milli mücadele döneminde İsmet Paşa’nın konakladığı ve savaş stratejileri geliştirdiği konak.

Milli Mücadele Dönemi Gazeteleri
Olayları mizahi bir dille anlatan dönem karikatürleri ile milli mücadele haberlerini an be an yansıtan gazetelerin önünde de uzun dakikalar geçirmek mümkün. Gazetelerin orijinal Arapça kopyaları ile tercüme edilmiş halleri bir arada bulunuyor. Müze giriş ücreti; tam 3 TL, indirimli 2 TL.

Milli Mücadele Dönemi Karikatürleri
Ahşap Eserler Müzesi
2016 yılında acıkan Ahşap Eserler Müzesi’nde 300 sanatçıya ait yaklaşık 235 eser bulunuyor.  

Ahşap Eserler Müzesi

Lületaşı Müzesi
Lületaşı, Eskişehir’in alamet-i farikalarından. Kurşunlu Külliyesi içinde yer alan Lületaşı Müzesi de, küçük olmasına rağmen dünyanın lületaşı konseptli tek müzesi olma niteliğini taşıyor. 1989 yılında açılan müzenin yer aldığı yerleşkede aynı zamanda hediyelik eşya satan küçük dükkanlar da yer alıyor.

Lületaşı Müzesi

Kurşunlu Külliyesi
16. yüzyıl Osmanlı dönemine ait Kurşunlu Osmanlı Devleti vezirlerinden Çoban Mustafa Paşa tarafından 1517 yılında yapılmıştır. İmaret, Aşevi, Kervansaray, Şadırvan, Sıbyan Mektebi, Medrese Tabhane ve Camii’den oluşan külliyede aynı zamanda cam üfleme sanatının uygulandığı bir atölye ile cam işleri satış yeri bulunuyor.

Kurşunlu Külliyesi

Atlıhan
Eskişehir’in çok önemli bir değeri olan lüle taşının yeniden tüm dünyada etkin tanıtımı ve pazarlanması, ayrıca geleneksel sanatlarımıza emek ve hayat veren lüle taşı ustalarımızın himaye ve teşvik edilmesi için 2005 yılında hizmete açılan Atlıhan’da yer alan 25 adet atölyesi ile lületaşı ürünlerin üretim, teşhir ve satışları yapılıyor.

Sazova Bilim Sanat ve Kültür Parkı
Odunpazarından kalkan otobüslerle ulaşım sağlayabileceğiniz Sazova Bilim ve Sanat Parkı’nda özellikle çocukların ilgisini çekebilecek birçok cazibe noktası bulunuyor. Bunların içinde benim favorim Masal Şatosu. 8 kulesi,  Türkiye’deki ünlü kulelerin replikası şeklinde yapılan Masal Şatosu içinde gezmek için çeşitli turlar düzenleniyor. Keloğlan’ın masal anlattığı kısım, turun en eğlenceli ve güzel kısmı bana soracak olursanız.

Sazova Bilim Sanat ve Kültür Parkı

Sazova Parkı’nda ayrıca bir Korsan Gemisi, Bilim Kültür Merkezi, Hayvanat Bahçesi ve Esminyatürk de yer alıyor. Parkın içinde kahve molası verebileceğiniz duraklar da mevcut.

Haller Gençlik Merkezi
Üniversitelilerin yaşadığı Bağlar Bölgesi‘ne yakın bir konumda yer alan Haller Gençlik Merkezi eski dönemlerde sebze ve meyve hali olarak kullanılıyormuş.  Bugün, kafelere ve hediyelik eşya satan dükkanlara ev sahipliği yapıyor.

Kentpark
Porsuk Çayı‘nın kenarında Gökmeydan Mahallesi’nde kurulu olan parkta yapay plajın yanısıra açık yüzme havuzları, restoran ve kafeler, hediyelik eşya satışı yapılan büfeler, at binme alanları, çocuklar için oyun grupları da yer alıyor.

Yeme İçme
Doyuran Kahvaltı: Küçücük bir mekan burası… Kahvaltı deyince, öyle envai çeşitten mürekkep serpme bir kahvaltı sofrası beklemeyin. Peynir tabağı, domates salatalık, yumurta gibi sizin seçiminize uygun yiyecekler servis ediyor. Lezzetler güzel, fiyatlar makul…

Doyuran Kahvaltı
Fahrettin Usta: Eskişehir deyince akla iki lezzet geliyor. Çi börek ve balaban köfte. Balaban köfte için en popüler adreslerden biri Fahrettin Usta. Pazar günleri kapalı olduğunu belirtmekte fayda var.

Köfteci Ahmet Usta: Odunpazarı’nda yer alan Köfteci Ahmet Usta’da sevilen mekanlardan biri. Benzer şekilde Pazar günleri kapalı.


Papağan Çibörek: Bence, çiböreğin tartışmasız en lezzetlisini yiyeceğiniz yer.

Yorumlar

Popüler Yayınlar