BATUM

Karadeniz gezimizi Batum ile sonlandıracağız. Macahel bölgesinden sonra istikamet Sarp Sınır Kapısı.

Sarp Sınır Kapısının 20 metre ilerisindeki otoparka aracımızı park ettikten sonra yürüyerek geçiyoruz kapıdan. Gelmeden önce sınır kapısının çok kalabalık olduğu yönünde uyarılmıştık. İlk gördüğünüz kuyruğa girmeden binanın içinde Türkler için ayrılan pasaport kontrol sırasına girdiğinizde işlemleriniz çok kısa bir sürede halloluyor. Artık, Batum’a Nüfus Cüzdanı ile de geçiş yapılıyor ancak Nüfus Cüzdanı ile giriyorum diye yurt dışı çıkış harcından muaf olduğunuz yanılgısına düşmeyin. İster pasaport ister Nüfus Cüzdanı olsun bu harcı mutlaka yatırmak gerekiyor.

Batum’un yerel para birimi GEL (Lari). Buradaki döviz bürolarından doğrudan TL’sını Lari’ye çevirme şansınız var ancak daha önce internette yaptığımız araştırmalar sonucunda Euro ya da Dolar kurlarının daha iyi olduğunu öğrendiğimiz için biz bu yolu tercih ettik.

Sınır kapısından şehir merkezine ulaşımımızı taksi ile sağladık. 10 Euro (yaklaşık 25 Lari) karşılığında merkeze ulaşabilirsiniz. Konaklamak için seçtiğimiz otel Piazza Meydan’ındaki Piazza For Colours’ı rahatlıkla tavsiye edebilirim, oldukça memnun kaldık.

Otel Piazza For Colours

Batum Sokakları

Batum’da Gezilecek Yerler

Piazza Meydanı:
Batum’un en güzel meydanlarından biri… Kendinizi modern bir Avrupa şehrinde gibi hissediyorsunuz. Meydanda birçok otel, restoran ve kafe mevcut.  Café La Brioche, en görülmeye değer olanlardan… Akşam saatlerine doğru canlı müzik olan meydanı görmeden geçmeyin. Harika bir mimarisi, büyülü bir atmosferi var.

Piazza Meydanı
Piazza Meydanı

Avrupa Meydanı:
Gösterişli binalarla çevrili meydan, eski Batum’un merkezinde. 2007 yılında meydana dikilen Medea heykeli Gürcistan ile Avrupa arasındaki sıkı bağların bir sembolü olarak görülüyor. Elinde altın koyun postu tutan Medea heykelinin 1 milyon Lari’ye mal olduğu söyleniyor. Medea, mitolojik bir karakter olan Colchis kralının kızı.

Avrupa Meydanı
Aynı zamanda birçok konser ve eğlenceye ev sahipliği yapan meydanda bulunan fıskiyeler de sıcak yaz günlerini bir nebze serinletiyor.

Astronomik Saat:
Astronomik saat, Eski Batum’da Abashidze Caddesi ile Gamsakhurdia Caddesi kesişiminde yer alıyor. Saat; güneş, ayın evreleri, meridyen ve paralellere ilişkin bilgiler sunuyor.

Astronomik Saat

Astronomik Saat Uzaktan Görünüm

Argo Teleferiği:
Şehir merkezinde yer alan teleferikle, yaklaşık 10 dakika süren bir seyahatle deniz seviyesinden 250 metre yükseklikteki Anuria Dağı’na çıktığınızda muhteşem bir Batum manzarası ile karşılaşıyorsunuz. Burada bulunan cafeden bir kahve alın ve her yudumda bu müthiş manzaranın tadını çıkarın. Teleferik ücreti 5 Lari.

Aziz Nickolas Kilisesi (St Nickolas Church)
Piazza Meydanı yakınındaki bu kilisenin inşaatı, Osmanlı İmparatorluğu egemenliği döneminde Yunanlılar tarafından başlatılmış. Osmanlı sultanı kilisede çan olmaması şartıyla inşaata izin vermiş. 1865 yılında başlanılan kilise inşaatında kullanılan taşlar Trabzon’dan getirilmiş.

Virgin Mary Kilisesi
19. yüzyılda Neo-Gotik tarzda inşa edilmiş bu görkemli kilisenin büyük renkli vitray camlarında, pek çok dini sahne yer alıyor. Sovyet zamanlarda arşiv ve yüksek gerilim laboratuvarı olarak kullanılmış olan katedral, bugün Batum’un en büyük ana kilisesi konumunda.

Virgin Mary Kilisesi

Miracle Park
Deniz kenarına kurulu Miracle Park’ta görülecek bir sürü güzellik var:

Alfabe Kulesi: 
2012 yılında inşa edilen 135 metre yüksekliğindeki bu kule DNA sarmalı şeklinde. Üzerinde, Gürcü alfabesinin 33 harfi bulunuyor. Gürcü alfabesi, dünyadaki en eski alfabelerden biri. Asansörle kuleye çıkış ücreti 8 Lari. Ancak sunduğu manzara kesinlikle ödediğiniz ücrete değiyor. Kulenin içinde bir restoran ve bistro bulunuyor. Dilerseniz muhteşem manzara eşliğinde soğuk birşeyler içebilir, dilerseniz geleneksel kıyafetler giyerek Batum hatırası fotoğraflar çektirebilirsiniz.

Alfabe Kulesi

Chacha Kulesi: 
25 metre yüksekliğindeki bu saatli kule adını Gürcü votkası (%45-60 oranında alkol içeren güçlü bir üzüm votkası) Chacha’dan alıyor.  Temmuz ve Ağustos aylarında saat 19:00’dan itibaren 10 dakika süreyle kule etrafındaki çeşmelerden Chacha aktığı söyleniyor. Denemek isterseniz aklınızda bulunsun. Bu arada, Batum’da saatin Türkiye’den 1 saat ileride olduğunu unutmayın.

Ali & Nino Heykeli:
8 metre yüksekliğindeki Ali & Nino heykeli farklı milliyetlere sahip iki insanın (Azeri genç Ali ve Gürcü kızı Nino) arasındaki gerçek aşkın sembolü… 2010 yılında inşa edilen heykel Batum Yat Kulübünün yanında yer alıyor. Gürcü heykeltraş ve ressam Tamar Kvesitadze’nin eseri olan bu metal heykelde Ali ve Nino hareketli kaideler üzerinde, bir birleşip bir ayrılıyor. Oldukça etkileyici ve dokunaklı bu eseri mutlaka görmelisiniz.

Ali & Nino Heykeli

Dönmedolap: 
Park içindeki bu dönmedolap panoramik bir Batum manzarası sunuyor ancak Alfabe Kulesi çok daha yüksek olduğu için kuleye çıktıysanız dönmedolaba binmemeyi tercih edebilirsiniz.

Miracle Park ve Dönmedolap
Aktiviteler: 
Miracle Park’ta yapabileceğiniz çok çeşitli aktiviteler mevcut. Uçsuz bucak deniz manzarası üzerinde delta kanat uçuş yapabilir, sürat teknesine binebilir ya da tekne turu yapıp yunusları izleyebilirsiniz. Ücretler, ülkemize kıyasla oldukça uygun.

Botanik Bahçesi

Batum merkezden 9 km. uzaklıktaki Botanik Bahçesi zengin ve çeşitli bir floraya sahip büyüleyici bir mekan. 108 hektarlık bir alanı kapsayan bahçede 5000’den fazla çeşit bulunuyor. Giriş ücreti; 8 Lari. İçeride boydan boya yürüyüş yaklaşık 1,5-2 saatinizi alıyor. Ancak, kişi başı 5 Lari ücretli elektrikli arabaları da kullanarak bahçede gezmeniz mümkün. Şehir merkezinden 15 no.lu otobüsle ulaşabileceğiniz gibi taksi (yaklaşık 15-20 Lari) de tercih edebilirsiniz.

Botanik Bahçesi
Diğer

Şehir dışında yer alan Şarap Evi, Mahuntseti Köprüsü, Gonio kalesi gezilebilecek diğer mekanlar. Bunlar, biraz şehir dışında kaldıkları için ulaşım bir nebze de olsa daha zahmetli. Biz, bir taksi ile anlaştık. Böyle bir yolu seçerseniz pazarlık yapmayı unutmayın.

Şarap Evi

Mahuntseti Köprüsü

Yeme –İçme

Gürcü mutfağının iki yıldızı haçapuri ve hinkal.

Haçapuri, bir çeşit pide… Farklı türleri var ama bence en güzeli,  içine peynir, tereyağı konularak üzerine yumurta kırılan türü. Pidenin kenarından kopardığınız parçayı önce yumurtaya sonra peynire batırın ve akabinde hiç acımadan yemeye başlayın. Müthiş güzel bir tat!

Haçapuri
Bir diğer tanınmış lezzet Gürcü mantısı haçapuri. 1 tanesi kaşık büyüklüğünde, bir porsiyonda 4 tane var. Bizim alışık olduğumuz mantılardan oldukça farklı. Üzerinde yoğurt, tereyağı vb. yok. Ben tadını çok sevdiğimi söyleyemeyeceğim, içindeki taze kişniş damak tadıma çok uymadı. Yine de farklı lezzetlerin peşinde olanlar buraya kadar gelmişken denesinler derim.

Hinkal

Yorumlar

Popüler Yayınlar