TARAKLI'YA KÜÇÜK BİR GEZİ

Sakarya’ya bağlı Taraklı "citta slow” (yavaş şehir) akımının uğradığı yerlerden biri… Esasen, Şener Şen ve Olgun Şimşek’in oynadığı bir reklam filmi ile ismini “Mümkünlü” olarak duyduğumuz köyün ta kendisi…

Taraklı Manzarası

Henüz yeni yeni keşfedilmeye başlayan bu güzel mekanaMaşukiye dönüşünde uğramaya karar verdik.

Küçük bir ilçe burası. Önce, meydandaki çay bahçesinde çaylarımızı yudumlayarak yol yorgunluğumuzu attık. Temmuz ayı olmasına rağmen, hava rahat gezebilmemize elverecek serinlikteydi.

Gezilecek Yerler

Taraklı evleri; 3 asırın üzerindeki bu evler, çok güzel bir mimariye sahip. Yapı olarak Göynük’te yer alan köşkleri anımsatıyor. Aslında içlerini gezmenin mümkün olduğu söylenen birkaç evin, bu yıl itibariyle kiraya verildiğini ve ziyarete kapatıldığını öğreniyoruz. Yine de, meydanda Han’ın (han da kiraya verildiği için ziyarete kapatılmış) hemen yanındaki Kültür Evi’ni ziyaret ederseniz hem geleneksel bir Taraklı evinin dizaynı ve döşemesi ile ilgili bilgi sahibi olur, hem de ilçenin belli başlı kültür öğelerini görme imkanı bulursunuz. Örneğin, bu evin odalarından birinde kaşık ustası yaşlı bir amcanın ellerinde şimşirin nasıl hayat bularak kaşığa dönüştüğünü canlı canlı izleme şansını yakalayabileceğiniz gibi bu kaşıklardan kendiniz ve sevdikleriniz için satın da alabilirsiniz.

Taraklı Evleri

Yunus Paşa Camii; Bir Mimar Sinan eseri olan Yunus Paşa Camii, Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferi esnasında 1517 yılında yaptırılmıştır. Kubbesi kurşun olduğu için Kurşunlu Camii olarak da bilinmektedir.



Tarihi Hamam; Osmanlı döneminden kalma bu hamam, maalesef bugün hayli bakımsız. Sadece, dışarıdan görme imkanı bulduk. Zamanında, buradan çıkan buharın yakında yer alan Yunus Paşa Cami’nin alttan ısıtmasında kullanıldığına dair bir bilgi var.

Taraklı Sokakları; Arnavut kaldırımı döşeli Taraklı sokakları çok sayıda asırlık köşkle çevrilmiş durumda… Yol boyunca kurulu küçük tezgahlarda el emeği ürünler satılıyor. Burada dokumacılık, kaşıkçılık, ahşap işçiliği gelişmiş durumda. Şallar, şalvarlar, masa örtüleri farklı renkleri ile dikkat cezbediyor. Tezgahlarda yer alan minik, ahşap taraklar güzel bir Taraklı hatırası niteliğinde. Ayrıca, daha önce hiç bilmediğim farklı bir tatla tanışıyorum burada. Uğut tatlısı. Çimlendirilmiş buğdaydan imal edilen, pekmez kıvamında, ilave şeker ihtiva etmeyen bir tatlı bu. Farklı lezzetlerin peşinde olanlara duyurulur.

Taraklı Sokakları

Hisar tepesi; Tarihi su sarnıçları ile Taraklı’nın kalesi niteliğindeki Hisar tepesi panoramik bir Taraklı manzarası sunuyor. Ancak, tepeye giden yol biraz dolambaçlı ve dik.


Asırlık çınar; Yusuf Bey mahallesinde kökleri Osmanlı’ya kadar uzanan 7 asırlık bir çınar ağacı var… Geniş, sağlam gövdeli bu yıllanmış ağacı görmeden dönmeyin.

7 Asırlık Çınar

Yorumlar

Popüler Yayınlar