İZMİR'İN MUHTEŞEM KÖYLERİ

ŞİRİNCE

Şirince, İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı ismi gibi şirin bir köy… Orijinal adı “Kırkınca” daha sonraları “Şirince” olarak değişime uğramış. Uzun zamandır görmek istiyordum, bu yaz kısmet oldu.

Şirince Köyü

Gezilecek Yerler

Köyün inişli çıkışlı, parke taşlı sokaklarında uzun uzun yürüyerek başlamalı keşfe. Her noktada; birbirinden orijinal onca farklı ürün bulabileceğiniz ve alışveriş yapabileceğiniz tezgahlar mevcut… Zeytinyağı, el yapımı sabunlar, envai çeşit baharatlar ve tabi ki buranın olmazsa olmazı meyve şarapları alabileceğiniz ürünlerden sadece birkaçı.

Şirince Sokakları

Aziz John Baptist Kilisesi, köyün en ilginç mekanlarından. Altında büyük bir şarap mahzeni bulunan bu kilisede ziyaretimiz esnasında köy ekonomisine katkıda bulunan kadınları tanıtan bir sergi mevcuttu. 200’ü aşkın zamandır ayakta olan bu kilise görülesi yerlerden….

Aziz John Baptist Kilisesi

Aziz Nesin Matematik köyü, hemen Şirince’nin çıkışında… Orman içinde bir cennet burası. Biz ziyaret ettiğimizde farklı yaş gruplarından onlarca genç matematik ve yaz tatilini buluşturan farklı bir deneyim yaşıyordu. Derslikleri görme şansımız maalesef olmadı ama doğal ortam insanı gerçekten heyecanlandıran cinsten…

Aziz Nesin Matematik Köyü

Yeme-İçme Önerileri

Dimitros Restaurant; kuşbakışı Şirince manzarasında günbatımını izleyerek keyifli bir akşam yemeği yiyebileceğiniz hoş bir restoran. Yemekleri gerçekten çok güzel ve lezzetli. Zeytinyağlı kabak çiçeği dolması, yaprak sarması, közde patlıcan, deniz börülcesi ve şiş kebabı çok özel ve mutlaka denenmesi gereken lezzetler… Fiyatları, bu kadar güzel lezzetler için gayet uygun.

Fındık Cafe; Yanında mürver çiçeği şurubu ile kumda kahve içebileceğiniz ambiyansı farklı, dekorasyonu otantik bir cafe burası. Yolunuzu mutlaka düşürün derim.

Fındık Cafe

Üzüm Cafe; Harika bir bahçesi var. Lezzetli kurabiyeler eşliğinde çayınızı ya da kahvenizi keyifle yudumlayabilirsiniz. Sahiplerinin; Pembe ve Behçet isimli sevimli kedileri size eşlik edecektir.

Üzüm Cafe

Sevimli Kedi Pembe

Son Söz

Mayaların 2012’deki kıyamet senaryoları ile tam bir cazibe merkezi haline gelen Şirince, maalesef son günlerde zor bir dönemden geçiyor. Esnaf; yerli/yabancı turist sayısının bu yıl hiç olmadığı kadar azaldığından dem vuruyor. Henüz tatil planlaması yapmadıysanız rotanızı bu şirin köye çevirin. Hem buradaki güzellikleri keşfedin hem de köy ekonomisinin canlanmasına bir katkınız olsun. Bodrum, Marmaris gibi popüler tatil merkezlerine göre çok daha rafine ve özel güzellikler sizi bekliyor olacak.

GERMİYAN 

İzmir merkeze 1 saat uzaklıktaki Germiyan köyü, Türkiye’nin ilk “slow food” köyü… Kimyasaldan uzak, antik tohumlar kullanılarak üretimi amaçlıyor slow food akımı.

Germiyan Köyü

Köye geldiğinizde Dilek Hanım’ın Otantik Evi’ne uğramadan geçmeyin. Aileden kalma bu evde, Dilek Hanım’ın hoş sohbeti eşliğinde yöresel yemeklerin tadına bakabilirsiniz. Fatmagül’ün Suçu Ne dizisinin de çekildiği bu ev son derece otantik… Mutlaka gezin görün. Yemek yemek isterseniz gitmeden önce Dilek Hanımı’ı telefonla arayın. Biz şansımızı denedik o da sağolsun bizi geri çevirmedi ama rezervasyonsuz gittiğinizde yemek bulamama ihtimaliniz de var.



Dilek Hanım'ın Otantik Evi-İç Mekan

Dilek Hanım'ın Otantik Evi-Teras
BARBAROS 

El değmemiş, son derece rafine bir köy burası. Gelecek yılların Alaçatı’sı olacağından bahsediliyor. Umarım, orijinal dokusu bozulmaz. Çünkü bu seneki tatil planlamamız dahilinde Alaçatı’da geçirdiğimiz sadece birkaç saatin içinde bile kalabalık ve kaostan yorulduk.

Barboros, korkulukları ile ün yapmış bir köy. Köyün girişinden itibaren onlarca korkulukla karşılaşıyorsunuz. Zaten, burada korkuluk (oyuk) festivali de düzenleniyor.

Barbaros Köyü 

Barbaros Köyü
Bir diğer ilginç özelliği “çat kapı evleri”. Bu evlere girerek, cüzi bir ücret karşılığında o akşam ev sahibinin sofrasında ne varsa siz de nasiplenebiliyorsunuz. Bizim bunu yapmaya zamanımız yetmedi ancak çok ilginç bir tecrübe olacağını düşünüyorum.

Katmer, soğan, peynir ve otlarla hazırlanan bir nevi börek olup köyün özellikli lezzetlerinden biri. Biz köy kahvesinde bunu denemek istedik. Ve bir adet katmer ile 2 köy ayranına sadece 3,5 TL ödedik. Şaka gibi ama değil…

ILDIRI 

Denize kıyısı olan çok güzel bir köy burası. Ilıca’ya 16 km. uzaklıkta… Sahilinde, mutlaka bir yürüyüş yapın. Hemen köyün çıkışında yer alan Baki Usta’nın tezgahından lezzetli midye dolmaların tadına bakın.

Ildırı Sahili

Tarihle iç içe bir köy Ildırı. Klasik, Helenistik ve Roma Dönemine ait Erythrai antik kentini görün. Tepede harika bir manzara sizi bekliyor olacak. Biz günbatımını buradan izledik. Şiddetle tavsiye ederiz.

Kuşbakışı Ildırı

Kendi halinde sessiz bir köyken Fatmagül’ün Suçu Ne dizisi ile bilinirliği yükselmiş Ildırı’nın… Hatıra niyetine, tezgahlarda satılan turkuaz Fatmagül kolyesinden alabilirsiniz kendinize ya da sevdiklerinize..

Yorumlar

Popüler Yayınlar